Obrovac - medijski eksponiran grad

Ne postoji u Hrvatskoj tako malen grad, a tako medijski eksponiran. Uglavnom se onamo odlazi po loše vijesti. Još se nije oslobodio stigme propasti zbog tvornice glinice, a sustigla ga je nova. Priča o nesretnom doktoru. Mjesto se polako prazni, a politika se - ne mijenja.

U rano popodne najpoznatija je hrvatska ambulanta obiteljske medicina - zatvorena. Doktor Jusup više ne radi. Afera koja je grad na Zrmanji dovela u središte pozornosti i dalje je tema razgovora, no medija  im  je već preko glave.

- Ja o tom doktoru mogu reći samo sve pozitivno. Prije svega je bio čovjek, onda doktor, ne samo mene, već i cijele moje familije. Ja sam još uvijek njegov pacijent i nisam prebacila karton, govori Olena Trupac.

Iako su građani upozoravali, mjerodavne su institucije sustavno  ignorirale problem.  Umirovljenica  Ruža Bašić ,među pacijentima omiljena, bivša  medicinska sestra doktora Jusupa,  nije mogla ni sanjati da u medije neće dospjeti zbog svog  predanog  rada .

- Ni u ludilu nisam očekivala tu pozornost i da ću ja morati o tome progovoriti, rekla je Ruža Bašić.

Zbog sada poznate susjede na medije je navikao i Ivan Bašić.

- Nitko ne priča o tome što je lijepo, nego samo negativne stvari, a to nije dobro, naglašava Ivan.

- Mediji , ljudi, nekako se svi naslađuju tuđoj nesreći, a to je ovdje očiti primjer. Ja mislim da je to bacanje prašine u oči, da nije dr. Jusup toliki problem za Obrovac. Na kraju krajeva, on je bolestan čovjek, nije neki monstrum, rekao je Marko Grgić, ugostitelj iz Obrovca.

Marko Grgić rodom je iz obližnjeg Kruševa ,prije godinu dana obnovio je djedovinu, otvorio kafić i mali hotel te se vratio iz Zagreba . Mjesto i ljude zna u dušu. Baš kao i drugi misli da Obrovac, ali i cijela zemlja , ima veće probleme od doktora Jusupa.

- Tu je bilo prije rata nekoliko tvornica. Obrovac je radio svašta, međutim sada tu nemate ništa. Ima nas par koji tu pokušavamo nešto napraviti i održati grad živim, rekao je Grgić.

- Pogledajte, prošli ste i sad kroz Obrovac, niste sreli ili sreli ste jako malo naroda. Ovdje proizvodnje, nema ništa što bi zadržalo mlada čovjeka, nema tko proizvesti život u Obrovcu, naglašava Luka Jurica.
 
A tu kako nam kažu , ne žive oni koji trebaju već oni koji moraju .
Posla ima, ljudi nema . Radnu je snagu teško naći.
 
 
- Svi imamo problem s radnom snagom. Evo, ja sam je iz Bosne doveo jer je nema tu na tržištu. Je ne vidim da nema posla kod nas, ističe Ivica Klanac, poduzetnik. 
A da puko preživljavanje pretvore u život , zadužena je gradska vlast .
 
- Naravno da nam nije drago da se o Obrovcu piše i govori na tako senzacionalistički način. Mislim da to nije zaslužio ni dr. Jusup, a niti grad Obrovac. Obrovac ima svoje potencijale ali njega se prikazuje kao grad slučaj. On to zasigurno nije. On ima perspektivu, istaknuo je Slobodan Jurjević, zamjenik gradonačelnika grada Obrovca.
 
A kakav je perspektiva ovisi o tome tko je i odakle gleda . Albert Jurica, vrsni konobar, nakon 4 godine pečalbe vratio se iz Austrije u
Obrovac. Budućnost vidi u svojoj zemlji .
 
 
- Ja sam detektirao da je u Hrvatskoj za mene i moju obitelj puno bolje nego vani, govori Albert.
 
Zato se vratio među svoje. No oni koji se vrate ne nailaze na razumijevanje. Svaki je uspjeh na bilo kojem području mahom vlastita zasluga .
- Sigurno su imali jako malu podršku lokalne zajednice. Ako je vrhunac lokalne zajednice da dovede vodu i struju i asfalt do kuća onda mi imamo krive poglede na budućnost, naglašava Albert.
- Ja doista ne znam za da postoji takvo nezadovoljstvo. Svaki dan sam s ljudima i iskreno ne vidimo Obrovac kao takav , rekao je Slobodan Jurjević, zamjenik gradonačelnika grada Obrovca.
Iako političari pa i oni obrovački vole isticati kako perspektivu vide u snažnom razvoju turizma, problem koji umjesto politike najprije rješavaju mještani, samo je kilometar udaljen od Obrovca. No, priča o skladištenju otpadnog grita iz brodogradnje u bivšoj tvornici glinice, privukla je puno manju pozornost.
 
 
- Priča doktora Jusupa i ova priča govore o apatiji lokalnog stanovništva koje ne reagira dok sve ne ode k vragu, rekao je Šime Šimurina iz Zatona Obrovačkog.
 
 
Da je opasni otpad izložen snažnim udarima bure kojeg raznosi Velebitom i Zrmanjom, početkom veljače upozorila je i naša ekipa. No stanje je još uvijek isto .
 
- Ovdje je inspekcija izašla na teren 8 siječnja, a danas je svibanj i ništa se nije desilo. Punih 5 mjeseci ništa se ne dešava tako da, tko zna, koliko će ovo ovdje još stajati, govori Šimurina.
 
U državi koja  na štetu građana ne provodi vlastite zakone i odluke , teško je ostati.
- Mislim da u Obrovcu nije problem izraženiji ništa više nego u drugim dijelovima Hrvatske što se tiče odlaska stanovnika, govori Slobodan Jurjević, zamjenik gradonačelnika grada Obrovca.
Priča o nesretnom doktoru  koja ih je dovela na naslovnice tužna je slika ignoriranja i nebrige institucija  za  građane . Nakon što je priča utihnula grad se vratio svojoj svakodnevici  U čekanju udarne turističke sezone  koja će vratiti život gradu i okolici, svaki jači udar bure raznosi čestice opasnog otpada  I u ovom su  slučaju institucije zorno pokazale  kako do  nekog novog medisjkog desanta  - imaju  i volje i vremena  da iz svojih udobnih fotelja do  daljnjeg  ignoriraju problem.