Počeo je 6. Zagreb Design Week

Počeo je Zagreb Design Week, šesti nekadašnji Tjedan dizajna koji je prošle godine promijenio ime u englesku inačicu, ali i središnje mjesto održavanja, pa se iz Laube preselio u Halu 5 Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Festival je ove godine nadahnut temom Nova budućnost/Changing the Game. 

Ove godine Zagreb Design Week kao državu partnera predstavlja Poljsku. U suradnji s Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj održava se izložba „ABC poljskog dizajna“ (The ABC’s of Polish Design) kojom se obilježava 100 godina dizajna u ovoj državi.

„ZGDW concept store“ nudi posjetiteljima najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu – od nakita i mode do namještaja i automobila. Nastavlja se već tradicionalna suradnja sa školama i fakultetima koji će pripremiti „ZGDW izložbu fakulteta i škola“. Posjetitelje očekuje i bogat program dokumentanih filmova o dizajnu, jedna od aktualnih globalnih tema je i dizajn hrane.

Zagreb Design Week obilježava i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje dizajna kakvog ga danas poznajemo.

Međunarodni će žiri dodijeliti „ZGDW nagradu“ na temu „Nova budućnost / Changing the Game“. Riječ je o jedinoj novčanoj nagradi za dizajn u Hrvatskoj čiji nagradni fond iznosi 20 tisuća kuna.

Jedan od projekata u konkurenciji za nagradu je i modularni stan posebno zanimljiv samcima i parovima koji žive u modernim urbanim jezgrama na relativno malom prostoru. Pomicanjem elemenata prostor postaje dnevna ili spavaća soba te kuhinja.

- To su obično skupi četvorni metri, pogotovo po velikim gradovima svijeta, pa sam htio napraviti sistem koji omogućava da u se jednom malom prostoru postigne puni komfor kao da je to i veći stan, napominje Darko Špiljarić iz Dizz Concepta.

U današnjem svijetu galopirajućeg tehnološkog napretka čovjek katkad teško drži korak. Svakodnevne upotrebne stvari koje stvaraju dizajneri tu mogu odigrati važnu ulogu.

- Svjedoci smo velikom napretku tehnologije i velikim društvenim promjenama, raznim tehnološkim uređajima koje danas uzimamo zdravo za gotovo, a još do jučer su nam bili potpuno nepoznati. Kako to utječe na naš život i gdje se tu nalazi dizajn, teme su kojima se bavimo ove godine, istaknuo je direktor Zagreb Design Weeka Daniel Tomičić.