Mačke rijetkih vrsta na izložbi u Osijeku

U Osijeku je održana revijalna izložba pasminskih mačaka koju je organizirao Savez felinoloških društava Hrvatske. Bila je to prigoda da Osječani i njihovi gosti vide rijetke i nagrađivane izloške hrvatskih uzgajivača.

Mačke rijetkih vrsta u Osijeku su izazvale veliko zanimanje posjetitelja. Jer izložbe Saveza felinoloških društava u Osijeku nije bilo više od 20 godina. Oko 60-ak primjeraka 13 pasmina mačaka ponosno se izležavalo, igralo i pokazivalo.

Najdruštveniji i među najvećima na izložbi, bijeli je primjerak pasmine "main coon", inače jedne od tri najveće pasmine mačaka u svijetu. Veliku pozornost plijenio je "leopard u malom", odnosno bengalski mačak koji je na izložbu stigao s brojnim osvojenim peharima.

Osijek nisu zaobišle ni najrjeđe mačje pasmine, poput snowshoe - vrste koja je prepoznatljiva po bijelim šapama nalik na cipele. O njezinoj rijetkosti dovoljno govori to da je u Europi 9 registriranih uzgajivača.

Izloženi primjerci postigli su velike uspjehe i osvojili brojne nagrade na domaćim i međunarodnim izložbama i natjecanjima. Ukratko, oni su najbolje što hrvatska felinologija trenutačno nudi. Posjetitelji su imali priliku razmijeniti iskustva i znanja. I, naravno, pohvale na račun vlastitih kućnih ljubimaca.