15. svibnja 1956. - Obljetnica Hrvatskog radija i televizije

Suvremeni svijet danas se ne može zamisliti bez radija i televizije. Nad cijelom zemaljskom kuglom lebdi mreža komunikacijskih satelita čiji signali šalju savršeni zvuk i sliku u sve dijelove svijeta.

Nekada je i sam radio bio prava senzacija. Svega pet i pol godina poslije Pittsburga i u Zagrebu je 15. svibnja 1926. – zaslugom grupe zanesenjaka – proradila prva radijska postaja u jugoistočnoj Europi. Tada se u eteru prvi put čula živa, domaća riječ a zvuci "Lijepe naše" objavili su veliku pobjedu tehnike i početak ere hrvatske radiodifuzije.

U to su doba tehnička sredstva i pomagala bili iznimno primitivni. Poznata književnica Božena Begović preuzela je ulogu prve i jedine spikerice. Ona je najavljivala emisije, čitala i sudjelovala u radiodramama, čak je i sama stavljala ploče na gramofon i objavljivala točno vrijeme lupajući po nekoj metalnoj cijevi. Pa ipak Radio Zagreb emitirao je mnoge glazbene emisije, opere i operete, pa čak i prenosio emisije stranih radiopostaja i kazališta.

Istodobno se u svijetu razvijala i televizija. Prva je europska postaja proradila u Berlinu 1934. a godinu dana poslije i u Londonu. Mnogi nisu znali kako bi nazvali gledatelje novoga medija. Londonske novine nudile su neobičan izbor riječi: telegled, sluhovid, sluhogled, buljimir, motrimir i zurislav. Današnji izraz "gledatelj" nije se ni spominjao.

Zagrepčani su prvu televizijsku sliku vidjeli 1939. na Velesajmu koji je pozvao ekipu nizozemskog "Philipsa" da pokaže najnoviju vizualnu novotariju. Tehničar Eric de Vries realizirao je raznoliki program u kojem su sudjelovali najbolji zagrebački glumci na opće divljenje publike.

Na dan osnutka Radio Zagreba 15. svibnja 1956. napokon je proradila prva hrvatska televizijska postaja. I opet zahvaljujući entuzijazmu nekolicine zanesenjaka. Zagrepčani su ispočetka preko antene na Sljemenu četiri puta tjedno mogli pratiti sliku iz Graca a zatim i talijansku televiziju. Program se vidio na rijetkim televizorima u izlozima i pojedinim kavanama. Televizija Zagreb prva je počela emitirati i svoj Dnevnik, ali je on poslije nasilno prenesen u Beograd da bi se kontrola informacijama uspostavila u središtu države. No Zagreb je i dalje u svemu bio prvi. Prvi je uveo II. i III: program, a zatim i emisije u boji, čak i prije nego mnoge europske tv-postaje!