Muzej antičkog stakla u Zadru slavi 10. rođendan

U povodu prvog desetljeća rada Muzeja antičkog stakla u Zadru otvorena je izložba staklenih skulptura hrvatskog kipara Petra Hranuellija i češkog umjetnika Petra Stacha.

Zadarski Muzej antičkog stakla. jedinstvena kulturna institucija na samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, slavi deseti rođendan koji obilježava brojnim manifestacijama.

U muzeju su u nedjelju otvorene čak dvije zanimljive izložbe dvojice suvremenih kipara - dva Petra, Hranuelli i Stacho.

- Dvjema izložbama pokazuje se kako se i danas na sjajan način može govoriti tim prastarim materijalom, a da bude krajnje suvremen, komentirao je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković.

Devedeset dvjema skulpturama predstavlja se suvremeni hrvatski kipar Hranuelli čije staklene statue na prvi pogled nalikuju kamenima.

- Ja ih radim na principu kao što obrađujem i kamen, samo malo drugačije. Puno je teže raditi sa staklom jer to zahtjeva puno više pažnje nego kamen, napomenuo je Petar Hranuelli, kojega smo prošli tjedan ugostili u emisiji Kultura s nogu:

S Hranuellijem će se složiti češki kolega kipar Petr Stacho - u Zadru izlaže djela nastala ništa manje zahtjevnim, tradicionalnim načinom lijevanja stakla, a ujedinjena su pod nazivom 'Prirodi u čast'.

- To je vrlo lud materijal, jer je osjetljiv. Jedna pogreška i sve pokvariš. Zaista moraš biti oprezan, istaknuo je Petr Stacho.

Zadarski muzej antičkoga stakla sve je samo ne običan: jedini je muzej antičkog stakla u svijetu i jedan od rijetkih u kojima djeluje staklarska radionica gdje se metodom ručnog puhanja izrađuju antičke replike te ima radionicu izrade staklenog nakita na plameniku.

- Želimo privući dječju populaciju i odrasle u muzej, da ih ne bude strah ući u muzej, već da ga doživljavaju kao otvorenu instituciju, rekao je ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić.

Upravo je takav Muzej antičkog stakla u proteklih 10 godina i bio: održano je gotovo 150 izložbi, brojne predstave, filmske projekcije, koncerti, a muzej se može pohvaliti i bogatom izdavačkom djelatnošću.