Premijera TV-serijala o hrvatskoj arhitekturi

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavljena je prva epizoda dokumentarnog serijala 'Točka na A'. Serijal se u 12 epizoda bavi arhitektima i recentnom hrvatskom arhitekturom, a naši gledatelji moći će ga na HTV-u gledati tijekom ljeta.

Nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata najprestižnije su strukovno priznanje koje se dodjeljuje svake godine, a u prvom dijelu dokumentarnog serijala predstavljaju se nominacije i nagrade tog udruženja dodijeljene za 2014., 2015. i 2016. godinu.

Prikazuju se obiteljske kuće, zgrade društvenog standarda, najbolji interijeri, a također emisije su vezane za životna djela nekih od naših najvažnijih arhitekata, objašnjava dopredsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Ana Dana Beroš.

U tri epizode vidjet ćemo i dobitnike nagrade za životno djelo - arhitekte Dragomira Majija Vlahovića, Hildegard Auf-Franić i Berislava Šerbetića.

- Obično su zgrade i investitori ti koji su u prvom planu, međutim, ispred svake zgrade, iza svake zgrade stoji jedna dugotrajna priča. Svaka zgrada ima neki svoj film i neki svoj proces, kaže suautor serijala Vedran Duplančić.

Serijal je za HRT napravila neovisna producentska kuća Project 6 Studio, a redatelj je Željko Sarić.

- 12 epizoda serijala o recentnoj arhitekturi u Hrvatskoj je nešto što je definitivno nedostajalo na programu HRT-a i nadam se da ćemo ispraviti tu pogrešku ovom serijom, poručila je urednica serijala Tanja Kanceljak iz Dokumentranog programa HTV-a.

Arhitekti Vedran Duplančić, Sabina Sabljić i Nikola Škarić potpisuju koncepciju serijala, kao i scenarije devet epizoda o godišnjim realizacijama, dok su scenaristice triju epizoda o životnom djelu Ana Dana Beroš i Tamara Bjažić Klarin.

Kako izgleda moderna hrvatska arhitektura, moći ćemo na HTV-u gledati od lipnja.