Bugarska veleposlanica: Želim produbiti suradnju

Bugarska... smještena u jugoistočnoj Europi, na obali Crnog mora, zemlja je to veličanstvene kulture u kojoj se spajaju Istok i Zapad. Jedna je od najstarijih zemalja Europe. Njome prolazi Stara planina, planinski masiv poznatiji kao Balkan po kojem je cijela regija dobila ime. U Bugarskoj živi više od sedam milijuna stanovnika. Glavne gospodarske grane su poljoprivreda, posebno uzgoj voća i povrća, ruža, zatim šumarstvo, ribolov, industrija i rudarstvo. Gotovo trećina Bugarske prekrivena je šumama.

Zemlja nudi raznovrsne mogućnosti odmora, od zimovanja i skijanja na planinama, uživanja na plaži i jezerima do obilaženja kulturnih znamenitosti kojima obiluje. Najveći, narazvijeniji ujedno i glavni grad je Sofija. Dobio je ime po grčkoj riječi za mudrost i datira iz osmog stoljeća prije Krista. Iz zemlje koja ima najstarije ime u Europi dolazi Genka Georgieva, veleposlanica Bugarske.

- 4. ožujka imala sam čast predati vjerodajnice njenoj ekscelenciji predsjednici RH gospođi Kolindi Grabar-Kitarović i od toga dana punopravna sam veleposlanica - kaže Georgieva.

U Hrvatskoj je bila još 1995. kada je i započela svoju diplomatsku karijeru.

- To što danas vidim jako mi se sviđa jer je Hrvatska članica EU-a i NATO-a i možemo doista dobro surađivati. Ljudi su isti, otvoreni, topli, srdačni, ustvari Bugari i Hrvati jako su slični po mentalitetu, volimo se, kroz povijest isto smo se voljeli i nadam se da ćemo imati snage definirati neku novu kvalitetu naših odnosa - nada se.

Želi produbiti političku suradnju, a dobru priliku za to vidi u hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020.

- Kažu da je zadnjih pet godina naša ekonomska trgovinska razmjena porasla pet puta, doista činjenice su takve, no po meni to je jako, jako nisko još od potencijala naših zemalja i još ne možemo stići 150 milijuna eura kao razmjena i ja ne mogu razumijeti zašto - kaže veleposlanica koja dobru suradnju vidi u turizmu. U Hrvatsku na godinu dođe oko 50 tisuća Bugara dok Bugarsku posjeti oko 30 tisuća Hrvata.

Stvaralaštvo, odnosno kultura je ono što je posebno zanima, pa je to područje na kojem namjerava puno raditi.

Između Bugarske i Hrvatske vidi mnogo sličnosti, objašnjava poveznicu između Šegrta Hlapića i Bugarske:

- Samo ime Hlapić dolazi iz bugarske riječi "hlape" kojom mi nazivamo svakog dječaka od 6 do otprilike 11 godina. A priča iza toga je vrlo interesantna - početkom 20. stoljeća u Istanbulu se jedan bugarski diplomat zaljubio u lijepu Hrvaticu. Ona se zvala Aleksandra i bila je sestra vaše književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Imali su jednog dječaka koji se zvao Hristo Nestorov i Aleksandra je često pisala u svojim pismima o njegovu nestašluku. Sve su te priče ušle u knjigu i kasnije u film o Šegrtu Hlapiću - ispričala je veleposlanica.

Bugari su ljubazni domaćini i njihova kuhinja spoj je utjecaja raznih zemalja. Genka Georgieva pripremila je zanimljive kolače i sok od ruža jer je poznato, kaže, da je Bugarska zemlja ruža.

- Poslije Perzije, Irana i Turske Bugarska je najveći proizvođač ružina ulja u svijetu i to je jedan od naših najpoznatijih proizvoda - ističe.

Sitnice iz rodne Bugarske veleposlanica želi unijeti u svaki kutak svoje rezidencije, tako i ove zvončiće koji tjeraju zle duhove, a popularni su na Rodopima. Vjeruje da će u sljedeće četiri godine koje će provesti u Hrvatskoj uspjeti ostvariti planove koji se tiču poboljšanja ionako dobrih veza Bugarske i Hrvatske.