Izložba veterana Domovinskog rata i antifašista

Udruga Veterani Domovinskog rata i antifašisti (VeDRA) otvorili su izložbu "Od pobjede do pobjede" u Zagrebu. Izložba se može pogledati u predvorju male dvorane KD Vatroslava Lisinskog, a u sklopu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i oslobođenja Grada Zagreba.

Izložba je dio zajedničkog projekta novoosnovane braniteljske udruge VeDRA, odnosno veterana Domovinskog rata i predstavnika Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, pojasnio je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" Ranko Britvić, predsjednik udruge.

- To je izložba koja ukazuje na sinergiju dviju pobjeda, dviju želja hrvatskog naroda, hrvatskog intelektualca, radnika, seljaka, težaka da ostvari slobodu, i konačno ta pobjeda '45. i '95. ovo je prigodna izložba jer ju postavljamo na Dan oslobođenja od fašističke i nacističke okupacije - rekao je.

Na izložbi će se moći vidjeti 30 fotografija - 15 iz Domovinskog, a 15 iz narodnooslobodilačkog rata. Autori su razni, iz Drugog svjetskog rata, dok su neke fotografije iz privatnih zbirki hrvatskih branitelja. Izložba je već "posjetila" Split i Pulu, a prof. Josip Milat kaže da su reakcije na izložbu "iznad očekivanja".

- Mnogi su u posjetu bili s oduševljenjem. Pretežno oni koji shvaćaju obje pobjede hrvatskog naroda za slobodu. Mi promičemo kulturu sjećanja na antifašističku borbu iz narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata i promičemo antifašizam kao civilizacijsku vrijednost koju je posebno dobro naglasiti danas na Dan Europe - rekao je.