Festival glumca u Otoku

Gradovi Vukovarsko-srijemske županije od 10. do 19. svibnja ponovno postaju žarišta kazališnog života, a ovogodišnji grad domaćin je Grad Otok u kojem će Festival svečano biti otvoren u subotu 11. svibnja u 20 sati.

Na otvorenju bit će izvedena predstava "Samo preko njega mrtvog" u izvedbi Renea Bitorajca i Jana Kerekeša.

Ove će godine u Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku u devet festivalskih dana bit će prikazano ukupno 17 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.

Riječ je o 15 predstava za odrasle i dvije za djecu koje po mišljenju izbornice Mirele Brekalo-Popović vrsnošću odabira teme kojima se bave, glumom koju uprizoruju te glumačkim vještinama predstavljaju ponajbolji presjek recentne hrvatske kazališne produkcije.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) i Kazališna družina Asser Savus iz Vinkovaca.
Najavljen 26. Festival glumca
Predsjednica HDDU-a Perica Martinović izrazila je zadovoljstvo što festival postoji i opstoji već 26 godina: Ove godine, festival donosi bogat program najboljih uradaka koji uključuje produkcije od HNK iz Mostara, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, iz Zadra, Šibenika, Splita, Zagreba, cijele Lijepe naše. S ponosom ćemo predstaviti ono što je u Hrvatskoj najbolje napravljeno u domeni kazališne umjetnosti, rekla je Martinović.

- Svake godine festival ima i svojeg domaćina, a domaćin 26. Festivala glumca je istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac, umirovljeni prvak Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Žarko Potočnjak, napomenula je Martinović.

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo najavljujući manifestaciju istaknuo je kako je riječ o za glumce najznačajnijem festivalu, jedinom takvom u Hrvatskoj:  U poplavi festivala u Hrvatskoj, osobito filmskih, ne postoji nijedan takav, niti sličan. Ne gledamo kako je nešto izrežirano nego kako su to glumci donijeli na scenu, rekao je Ševo.

Ovaj je značajan upravo zbog toga što sve na njemu rade glumci - od žirija, izbornice, do samih predstava, koje su izabrane s naglaskom prvenstveno na glumu.

Uz tradicionalno Svečano otvaranje i dodjelu nagrada, "Dan domaćina", "Misu za glumce" i "Glumačko sijelo", popratni program ugostit će predstavu "Lijevo desno glumac", autorski projekt glumca Zijaha Sokolovića, kojom obilježava 50 godina svog umjetničkog rada.

Popratni program uključuje i predstavljanje knjige Mire Perić "Glumačko sazrijevanje" u Gradskoj knjižnici u Županji, "Večer s Enesom Kiševićem" u vinkovačkom Art Clubu, te "Dan sjećanja na Ivu Gregurevića" u Donjoj Mahali/Orašju (BiH).

Održat će se i četvrti "Susret akademija" na kojem sudjeluju Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu te Umjetnička akademija u Osijeku.

Što su još pripremili publici za "Dobro jutro Hrvatska" otkrile su Perica Martinović, predsjednica HDDU-a i Mirela Brekalo-Popović, izbornica 26. Festivala glumca.