Nagrada za najbolji europski govor Tanyi Dimitrovoj Dimitrovoj

Na današnji Dan Europe koji se obilježava svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi zbog koje bi rat među europskim državama postao nezamisliv. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije. 

U četvrtak će se u zagrebačkom Europskom domu dodijeliti nagrada za najbolji europski govor. To je nagrada koju Europski pokret Hrvatske dodjeljuje već petnaestak godina, objasnila je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Nataša Owens, njegova predsjednica. Nagradu su ove godine odlučili dodijeliti dr. sc. Tanyi Dimitrovoj Dimitrovoj, nekadašnjoj veleposlanici Republike Bugarske u Hrvatskoj, i to za govor koji je održala u Europskom domu prošle godine, kada je imala predstavljanje predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Govorila je o prioritetima predsjedanja, ali i svojoj viziji budućnosti Europe. Tu smo se mi prepoznali kao europski pokret, dijelimo iste vizije, iste ideje i odlučili smo ove godine dodijeliti nagradu upravo gospođi Tanyi - kaže Owens.

Samo dva veleposlanika i još jedan strani državljanin prije nje dobili su tu nagradu, a osim toga - Dimitrova je i prva žena u ovom društvu dobitnika.

- To je velika čast, ne samo za mene nego i moju državu, kao vjernu članicu Europske unije - kazala je za "Dobro jutro, Hrvatska" Dimitrova, istaknuvši kako se nalazimo u posebnom razdoblju, nekoliko dana prije izuzetno bitnih izbora za Europski parlament 26. svibnja.

Pogledajte razgovor: