Filmski ured Zagreba: grad kao filmsko odredište

Privlačenje domaćih i stranih producenata te promidžba Zagreba kao poželjne destinacije za snimanje filmova, serija i reklama u svijetu - osnovni su ciljevi novoosnovanog Filmskog ureda Grada Zagreba.

Zagrebu su dosad već snimale akcijske zvijezde poput Jackieja Chena, te filmski velikani kao što su Orson Welles i Anthony Perkins. Ipak, stigla su nova užurbanija vremena i velikim produkcijama svaka je pomoć dobrodošla.

Zagreb je i dosad volio filmaše, ali današnji produkcijski zahtjevi veći su i raznolikiji. Od snimanja reklama za vodeće svjetske marke do velikih holivudskih projekata.

- Zagreb ima dugogodišnju tradiciju u filmskoj industriji i "fantastične lokacije za filmske setove" pa je Grad Zagreb odlučio učiniti korak dalje u jednoj od najunosnijih grana, rekla je voditeljica Ureda Mia Pećina Drašković dodavši da će time olakšati posao bojnim ekipama koje snimaju ili će snimati filmove u Zagrebu i promovirati zagrebački turizam.

- Takvih ureda u svijetu ima više od tisuću, s najmanje 50 zaposlenih, a zagrebački se u osnivanju ugleda u bečki i za sada ima troje zaposlenih, kazala je.

Redatelj i ravnatelj Zagreb Filma, ustanove pod kojom je ured osnovan, Vinko Brešan, rekao je da je Zagreb i do sada dobro funkcionirao u pružanju tih usluga filmskoj industriji, istaknuvši da će od sada funkcionirati još bolje.

Rad Ureda podržao je i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich napomenuvši da u Hrvatskoj postoji pet etabliranih ureda koji djeluju uspješno, što je u velikoj mjeri posljedica HAVC-ova programa poticaja 'Filming in Croatia', koji djeluje od 2012. i koji je dao sjajne rezultate. 'Filming in Croatia' dosad u Hrvatsku privukao, među ostalim, i seriju 'Igra prijestolja'.

Na pitanje novinara koliko će stajati rad Ureda, voditeljica nije znala odgovoriti nego je dodala mikrofon gradonačelniku Milanu Bandiću koji je odgovorio da će izvijestiti javnost svaki mjesec kad Grad bude trebao dodavati sredstva Uredu za rad.

Filmski producent Igor Nola kazao je da bi se po njegovu proračunu na svaku kunu uloženu u filmsku produkciju, izravno i neizravno, trebalo vratiti 16.

Filmski ured grada Zagreba tako postaje prva i jedina adresa za sve producente koji žele snimati u našoj metropoli. Tamo ih čekaju sva logistička potpora i potrebni savjeti za uspješnu realizaciju projekata.