Davor Križić: 30 godina karijere u Jazz orkestru HRT-a

U dvorani Gorgona, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, trubač i skladatelj Davor Križić obilježio je sinoć 30 godina umjetničke karijere vezane za Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Prebogata karijera ispunjena tisućama nastupa i sjajnom svirkom u Jazz orkestru HRT-a. Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati profesionalni put Davora Križića, uglednog i nagrađivanog jazz glazbenika, trubača i skladatelja.

S trubom se počeo družiti već u djetinjstvu. Ljepota njezina oštrog i prodornog zvuka odvela ga je na studij u Graz. S 24 godine, 1990., dobiva 1. nagradu za najboljeg mladog glazbenika.

Do danas, skupio je nekoliko Porina i više nagrada Status Hrvatske glazbene unije. Vodi vlastite sastave, nastupa s domaćim i stranim glazbenicima.

- 1989. godine sam došao u HRT-ov Jazz orkestar. Tu nema kraja učenju, taj proces nikada nije gotov, uvijek ide dalje, kaže Davor Križić.
Davor Križić jazz trubač i autor
Svirao je s Boilers Quartetom, Cubismom, i, posljednje, u vlastitom sastavu 'Davor Križić Experiment'. U 90-minutnom programu nastupili su i njegovi dugogodišnji prijatelji i kolege, izvodeći uglavnom autorske skladbe pod vodstvom Saše Nestorovića: Izvodimo baš presjek tih 30 godina, znači neke jako stare skladbe, a neke baš za ovu večer aranžirane, napomenuo je Nestorović.

- Upoznali smo se 1993. i počeli zajedno svirati. Tako je nastao bend Boilers koji je moj matični bend i koji me lansirao. Zbilja, to su moji počeci i imao sam veliku sreću svirati s najboljima, istaknuo je, pak, pijanist i skladatelj Matija Dedić.

Radost zajedničkog muziciranja, spontanost i vrhunske izvedbe - sve se to osjetilo na slavljeničkom koncertu koji je publika sjajno prihvatila, a izvedbe nagradila dugotrajnim pljeskom.