Pametni gradovi i urbane tehnologije

U Zagrebačkom inovacijskom centru na Velesajmu održan je susret hrvatskih i austrijskih tvrtki na temu "pametni gradovi i urbane tehnologije". Razmjena je to iskustava, tehnologija i znanja između austrijskih i hrvatskih gradova, institucija i pružatelja tehnologija.

Gotovo dvije godine radilo se na zagrebačkoj strategiji pametnoga grada koja se uvelike ugledala na austrijsku. Predstavljena je Okvirna strategija pametnog grada - Zagreb Smart City s vizijom do 2030., a na nekim se područjima već počelo i raditi.

- To je digitalna infrastruktura, pametna gradska uprava, pametan grad uz uključivanje građana što je više moguće, to je energija, obrazovanje, gospodarstvo, naravno kao neizostavni faktor i urbana mobilnost - kaže Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Glavni grad Hrvatske po mnogočemu je sličan Beču pa se na njega može i ugledati.

Europski se gradovi susreću s mnogim izazovima poput klimatskih promjena pa i razvojem digitalizacije. Zagreb, baš poput Beča, mora poraditi na još mnogo toga.

- Moramo poticati mlade inovativne ljude, otvarati start up-ove i pomoći im na putu rasta i razvoja kako bi imali održiva poslovanja - kaže Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Advantage Austria.

Savjeti su to koji će zasigurno pridonijeti tomu da Zagreb u budućnosti i postane pametan grad.