Razbijač valova

U industrijskoj zoni Samobora već desetljećima nastaju izumi, vrlo cijenjeni i izvan naših granica. Posljednja dva: jedan namijenjen zaštiti od poplava, a drugi razbijanju valova, osvojila su i medalje na prestižnim međunarodnim sajmovima.

Slike koje s obale Jadrana dolaze nakon svakog jačeg juga, uskoro bi mogle postati stvar prošlosti. Barem u onim mjestima koje se odluče korisititi se novim izumom Frane Pokrajčića - "razbijačem valova".

- Uzmemo određene podatke lokacije gdje će se montirati takav sistem, i onda točno odredimo koji će biti promjer zračnog jastuka, koja dužina mreže kroz koji se razbija taj val - objašnjava inovator Frano Pokrajčić.

Zračni jastuk i mreže lancima su povezani s utezima na morskom dnu, a taj sustav smanjuje snagu vala za 50 posto. Vrijednost izuma prepoznata je na glasovitom sajmu u Ženevi, gdje je nagrađen zlatnom i brončanom medaljom.

- Brani od valova, štiti od erozije, prozvodi energiju i sakuplja otpad, dakle proizvod ima 4 funkcije - navodi Tomislav Pokrajčić, direktor tvrtke Jel-Tom.

Upravo stoga izum je zaštićen u 159 zemalja svijeta. No, prvi proboj na svjetsko tržište ostvarili su sustavom za obranu od poplava, koji smo imali prilike vidjeti prije dvije godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tvrtka zapošljava 10 ljudi, a smješteni su u starom hangaru koji unajmljuju od Končara. Rade u dvije smjene, a kako obujam posla stalno raste, prostor je postao premali, te stoga planiraju izgradnju novog pogona, za koji su već pronašli zemljište. A budući da je riječ o ulaganju od oko 5 milijuna kuna, nadaju se i novcu iz europskih fondova.