Završen festival Prix Marulić: HRT-u prva i treća nagrada

Nakon šest dana intenzivnih slušanja i ocjenjivanja radijskih ostvarenja sa svih strana svijeta, u Hvaru je večeras završeno 23. izdanje Međunarodnog festivala igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić, koji pod geslom 'Starim tekstovima u pohode' organizira Dramski program Hrvatskoga radija.

Autori Dramskog programa Hrvatskoga radija osvojili su prvo mjesto među igranim emisijama, te treće među kratkim formama.

Grand prix Marulić u kategoriji igranih emisija dodijeljen je, naime, radiodrami 'Bizantska soap opera' autorice i redateljice Jasne Mesarić. Emisiju su tonski oblikovale Marijana Begović i Marija Pečnik Kvesić, skladatelj je Mate Matišić, glazbena dramaturginja Franka Meštrović, urednica Katja Šimunić, a glume Jelena Miholjević, Jasna Bilušić, Tomislav Martić, Nenad Cvetko, Alen Šalinović i Dražen Bratulić.

U kategoriji kratkih formi treće je mjesto zauzela također emisija iz produkcije Dramskog programa Hrvatskoga radija. Radi se o dokumentarnom ostvarenju 'Mirila – granica dvaju svjetova' autorice Marije Pečnik Kvesić.

U konkurenciji igranih emisija drugo mjesto osvojila je islandsko – švedska koprodukcija 'The Prophecy' autora Stena Sandella i Sverrira Gudjonssona, a treće emisija njemačkog radija Südwestrundfunk 'Riot' autora Christopha Korna.

U kategoriji dokumentarnih emisija Grand prix Marulić dodijeljen je autorskom dvojcu Chrisu Brooksu i Emily Deming koji su za kanadsku produkcijsku kuću Battery Radio ostvarili emisiju 'Consent – Walk the Walk (Descent into the Maelstrom)'.

Drugo mjesto među dokumentarcima zauzela je produkcija Kineskog nacionalnog radija 'Song from the Wordless Tongue - Story of the Silence Choir' čiji su autori Li Hong i Jiang Liuming, a treće emisija Radiotelevizije Srbije 'Lili Marlene' authora Snežane Ristić i Radonje Leposavića.

Grand prix Marulić u kategoriji kratkih formi otišao je u Rumunjsku – pobjedničku emisiju Rumunjskoga radija 'Orfeu’s Journey' potpisuju Madallin Cristescu i Atilla Vizauer, dok je drugoplasiranu produkciju 'The painting' za kanadski CBC ostvario Neil Sandell.

Posebno priznanje dodijeljeno je drami 'Eniac girls' autora Ude Molla iz Njemačke.

Umjetnička direktorice festivala Adriana Kramarić  na kraju još jednog izdanja Prix Marulića zahvalila je Gradu Hvaru koji tijekom svih ovih godina pruža bezrezervnu podršku u realizaciji tog, jedinstvenog u svijetu, ambijentalnog festivala.

- Sve te inspirativne lokacije slušanja- počevši od netom obnovljenog Hvarskog kazališta pa do ljetnikovca Hanibala Lucića, Hvarske Tvrđave i ruševina crkve Sv. Marka omogućavaju nam da istinski uronimo u ljepotu i mudrost baštine i starih tekstova dok naša djela i zvučni pejzaži odzvanjaju ovdje nekim novim, gotovo nestvarnim odjecima, izjavila je Kramarić koja je podsjetila na to da je ista autorska ekipa Hrvatskoga radija, koja je pobijedila u kategoriji igranih emisija, za radiodramu 'Munch i Munch' osvojila ove godine i nagradu za najbolju europsku radiodramu u Londonu na BBC Audio Drama Awards.

- Unatoč činjenici da nas vrijeme ove godine baš i nije poslužilo i da se tražio „pulover više“ atmosfera je bila sjajna, ocjenjivački sud radio je u iznimno kreativnom i pozitivnom ozračju, slušali smo vrlo raznolika i inovativna djela i vjerujem da svi naši sudionici i gosti odlaze zadovoljni, ispunjeni, inspirirani i prepuni dobre energije, zaključila je Adriana Kramarić.

Pogledajte snimku dodjele nagrada koju smo prenosili na Facebook stranici Dramskog programa Hrvatskoga radija, a nagrađene emisije, kao i cjelokupnu konkurenciju ovogodišnjeg festivala možete preslušati na internetskoj stranici Prix Marulića (www.hrt.hr/prix-marulic/):