Mogu li medvjedi biti ljubimci ili im je mjesto u prirodi?

Trebaju li Lički medvjedi biti atrakcija za turiste, kako pomiriti turistički interes, a ujedno osigurati dostojan život ovim veličanstvenim životinjama? Posjetili smo Kuterevo i Korenicu te se uvjerili da turisti malo znaju o životu medvjeda pa je ovo jedinstvena prilika da se upoznaju s njihovim navikama.

Ličani od davnina žive u suživotu s divljim životinjama, susreću ih ali i poštivaju dijele isti životni prostor generacijama. Suživot nije lagan niti jednima niti drugima, a nerijetko u tim susretima deblji kraj izvuku divlje životinje. Kada majka medvjedica nastrada mladunci su osuđeni na smrt ili život u jednoj vrsti zatočeništva.

Kuterevci već 20 godina imaju utočište za medvjede, vode brigu o njima ali i sve posjetitelje upoznaju s  životnim navikama medvjeda. Volonteri iz cijeloga svijeta dolaze u Kuterevo pomažući ovom utočištu ali ujedno se upoznajući s kulturom i običajem ovog kraja.

Korenički medvjedi su već 13 godina zaštitni znak općine, no na njihov loš životni prostor požalili su se ljubitelji životinja. Vlasnik napominje da se do sada u proteklih 13 godina nitko nije žalio, no da su mu medvjedi prirasli k srcu i da će sve učiniti da im životni prostor prilagodi njihovim potrebama poštivajući zakonske propise o držanju samih životinja.

- Tražio sam upravo stručnu pomoć ako nešto nije u redu, ako ja ne znam što bi trebao napraviti neka mi kažu sami to ćemo napraviti, rekao je Željko Orešković Macola. 

Hoće li će medvjede ostaviti na istom mjestu ili ih premjestiti na drugu lokaciju, to sve ovisi o novom zakonu. Pomoć je ponudila i sama općina jer ako privatna osoba novim zakonom ne smije biti vlasnik tog subjekta, općina je spremna preuzeti vlasništvo te osnovati zoološki vrt na prostoru općine. I to sve u dogovoru s vlasnikom životinja, zakonom i udrugama za zaštitu životinja.

Putnici ali i prolaznici staju u Korenici kako bi djeca vidjela medvjede tvrdeći da su vidjeli i gore uvjete za život medvjeda u pojedinim Zoološkim vrtovima. Ovi su medvjedi spašeni od sigurne smrti no i dalje žive provode u jednoj vrsti zatvora bez obzira kakve im životne uvjete osigurali.

Koji i kakav je način postupanja s divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa. Koje uvjete treba ispuniti fizička ili pravna osoba kako bi mogla započeti obavljati djelatnost vlasnika zoološkog vrta Zakon o zaštiti životinja ne definira dovoljno jasno.

Dobili smo novi Zakon o dobrobiti životinja koji bi trebao regulirati uvjete držanja životinja, pa tako i onih u zoološkim vrtovima, utočištima i skloništima. Hrvatski gradovi svoje bi zoološke vrtove trebali transformirati u zoološke parkove, ali što je s pravima građana na držanje divljih i egzotičnih životinja u privatnom vlasništvu.

U Hrvatskoj postoji popis više od 300 000 ljudi koji drže egzotične životinje kao ljubimce, a osim uzgajivača-hobista, egzotične životinje s popisa prodaje većina pet shopova u zemlji. Kakva je zakonska regulativa i koje sve uvjete trebaju ispuniti vlasnici divljih životinja, govorili su u Dobro jutro, Hrvatska Željko Vuković, viši inspektor Državnog inspektorata, Andrea Štefan iz WWF-Adria Svjetske organizacije za zaštitu prirode i Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.