Dubravko Jagatić najavio koncerte koje ne bi trebalo propustiti

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić kao i svakoga petka u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavio je niz zanimljivih koncerta koje ne bi trebalo propustiti.

Petak 10. svibnja

Još traje tulum povodom 20. rođendana Močvare pa se tako u predstojećem tjednu mogu pogledati nastupi grčkog chamber doom tandema MMMD i naše kantautorice Pi, potom Rundeka i Andreje koji zajedno sa Ekipom predstavljaju album "Mura, Mura", Dunja Knebl promovira novi album, a od večeras pa do nedjelje traje i tradicionalni heavy metal festival Valhala uz nastup velikog broja odličnih metal bendova.

Ovaj tjedan je započeo i Zagreb Design Week pa je pred nama par odličnih nastupa koji se održavaju u dvorištu iza Tehničkog muzeja. Tako večeras uz podršku DJ-a Ilka Čulića nastupa Mangroove, koje upravo gledamo i slušamo u njihovom odličnom singlu "Laka sam", a s obzirom na njihov odličan samostalni koncert u Tvornici kulture koji su održali u ožujku, mogu samo iskreno preporučiti njihov nastup. Sutra je za atmosferu zadužen DJ Freez uz nastup grupe Mixed Up Mary, te u nedjelju DJ tim Adriatic Coasting: Nick & Pepi. 16. svibnja nas pak čeka koncert grupe Porto Morto.

Večeras se održava i drugi iz serije koncerata Vinyl Factory. Prvi je bio odličan a večeras u Tvornici kulture nastupaju grupe Sfumato, Peglica i komandos, Trophy Jump i Mellowteen.
Večeras još jedan koncert koji nikako ne bi trebalo propustiti jer je riječ o prvom koncertu jednog glazbenika nakon punih 40 godina. Grandfather of funk, kralj hammonda - Tihomir Pop Asanović vratio se na scenu nakon punih 40 godina i nedavno objavio album "Povratak prvoj ljubavi" kojega će promovirati večeras na koncertu u Vintage Industrial baru. Početkom 70-tih proglašen je za najboljeg europskog orguljaša, u to vrijeme je objavio i dva samostalna albuma koja se smatraju temeljem funka u Jugoslaviji, svirao je sa grupom Time i Jugoslavenska pop selekcija a sa grupom September je nastupao u SAD-u gdje su održali višemjesečnu turneju, u tadašnjem Sovjetskom savezu su imali na desetke rasprodanih koncerata i bili su prvi zapadnoeuropski bend koji je nastupio na Kubi i to ispred 140.000 ljudi koliko ih je došlo na njihov koncert. Ukratko, velika legenda večeras u Vintage Industrial baru i koncert koji nikako ne bi trebalo propustiti.

Tko je skloniji elektroničkom zvuku u klubu Aquarius se održava Dimensions Lounc Party na kojem nastupa Broken English Club.


Subota 11. svibnja

Sutra u Rijeku dolazi grupa Laibach koja se posljednjih par mjeseci nalazi na europskoj turneji na kojoj promoviraju posljednji studijski album "The Sound of Music". Riječ je o albumu sa njihovim specifičnim obradama pjesama iz mjuzikla "Moje pjesme, moji snovi" koje su premijerno izveli u Sjevernoj Koreji gdje su nastupili prije četiri godine kao prvi zapadnoeuropski bend. Osim toga, nedavno su izbacili i pjesmu "The Coming Race" sa kadrovima iz filma "Iron Sky 2" za koji su radili glazbu. Mi gledamo spot za njihov posljednji singl "So Long, Farewell" sa njihovog albuma "The Sound Of Music". Laibach nastupa sutra navečer u Pogonu kulture u Rijeci.


Ponedjeljak 13. svibnja

U nedjelju navečer u klub KSET dolazi odličan američki jazz bend Mike Parkers's Trio Theory, a u ponedjeljak u Rijeci počinje tradicionalna svibanja veselica - Student Days na kojem ove godine uz Urbana i njegovu četvorku, Edu Maajku i TBF dolazi i proslavljena engleska drum'n'bass grupa Rudimental. Vlasnici tri albuma i brojnih hitova od kojih su mnogi na YouTubeu pogledani i više stotina milijuna puta. Rudimental nastupa u Rijeci u petak 17. svibnja.


Četvrtak 16. svibnja

I taman kad ste misli da sam sve najavio, najbolje tek počinje. U četvrtak 16. svibnja u Parku Franje Tuđmana odnosno Trgu Francuske republike u Zagrebu počinje Zagreb Beer festival i traje skroz do nedjelje 19. svibnja. Stoga ću danas samo najaviti izvođače koji nastupaju u četvrtak 16. svibnja, a slijedeći petak i ostatak programa. Festival otvara grupa Headoneast koju upravo gledamo i slušamo u njihovom novom singlu "Svijet je lud". Uz njih još u četvrtak nastupaju ESCLife, JR August, Boris Štok i Urban & 4.