'Umrijeti u Hrvatskoj' - nova knjiga Slobodana Šnajdera

Program 12. Subversive film festivala, koji se od prošle nedjelje održava u Zagrebu, upotpunjen je i sinoćnjom promocijom nove knjige memoarske proze Slobodana Šnajdera 'Umrijeti u Hrvatskoj'.

Knjiga Slobodana Šnajdera, intrigantna naslova 'Umrijeti u Hrvatskoj', sastoji se od 5 eseja. Govore o Šnajderovu odnosu s ocem, pitanjima vezanim za Krležu, o njegovim prijateljima Laslu Vegli i Darku Gašparoviću.

- One koje zanima što je s nama bilo, kakvi smo bili, kakvi smo danas, koje zanima književni život napose, jer ima nekoliko žanr sličica iz života književnika i književnosti, ti će naći svoj interes u tom knjižuljku, kaže Šnajder.

Na pitanje što i dalje tjera autora na pisanje, Šnajder odgovara: Ono što moram napraviti, moram napraviti na ovome svijetu - pa eto to je i ta knjiga. Ona se sastoji se od memoarske proze i govori uglavnom o ljudima koji više nisu s ove strane, napominje Šnajder.

U njima Slobodan Šnajder progovara i o sebi samome te o pisanju nagrađivanog i prevođenog romana 'Doba mjedi'.

- Šnajder kao esejist ispisuje štivo koje je autobiografsko, koje je zanimljivo za čitanje, koje je puno dubokih misli. Dakle, ovdje čitamo Šnajdera u njegovom najboljem izdanju, tvrdi izdavač Seid Serdarević iz Frakture.

'Umrijeti u Hrvatskoj' počinje pitanjem svjetonazora, a završava posvetom prijateljstvu. Šnajderova proza i dalje postavlja pitanja, a u njoj se isprepleću književnost, filozofija i politika.