21. svibnja 1471. - Rođen Albrecht Dürer

U drugoj polovici XV. stoljeća Njemačka je puna poletnog duha mlade reformacije i to je povoljno vrijeme za svaku nadarenost. Naravno, i za slikara i grafičara Albrechta Dürera, rođenog u Nürnbergu 21. svibnja 1471.

Učio je zlatarski obrt kod oca, ali je kod njega ipak prevladala sklonost prema slikarstvu. Godine 1486. dolazi u radionicu vodećeg minhenskog slikara Olgemuta i stvara prve portrete, no ubrzo putuje u Veneciju.

Prostrani horizonti Alpa, svježina boja i naslućujuća zračna perspektiva u njegovim akvarelima iz Tirola novosti su u europskom slikarstvu. To se osobito zapaža u vedutama Trenta viđenog sa sjevera, južnog Tirola i Insbrucka. Osobna Dürerova spoznaja prirode te upoznavanje proporcija tijela isto se može pripisati boravku u Italiji.

Kad se vratio u Nünberg otvorio je slikarsku radionicu i bavio se pretežito grafikom pa radi bakroreze s prizorima iz sakralnog života. Godine 1498. nastaje njegov najpoznatiji grafički opus Apokalipsa, u kojem ostvaruje viziju propasti svijeta i vlastitu spoznaju ljudske drame.

Albrecht Dürer prvi je njemački slikar koji je uzdigao portret do samostalne slikarske vrste. Razumljivo je stoga što je i sebe često slikao. Na Autoportretu u krznu, koji je naslikao godine 1500. malo prije svog rođendana, izgled mu je svečan i tajanstven.

Od religioznih je kompozicija najvažnija Oltar Paumgartner koji je velika novost u kompozicijskoj postavi. Jedna od njegovih najpoznatijih slika je i Oplakivanje mrtvog Krista.

Pouku talijanske umjetnosti Dürer je uzdigao do složene strukture pune snažnog osjećaja kompozicije mnoštva. Upravo u sukobu tradicije i novog izrasla je Dürerova umjetnost, ne kao negacija gotike, nego kao velika sinteza gotičke osjećajnosti i ljepote novih oblika, renesanse što je prodirala s juga.

Stvorio je umjetnost koja je značila duboko kreativno spoznavanje ideja reformacije, kojoj je pripadao svom dušom. Albrecht Dürer umro je 6. travnja 1528. godine.