Goran Tribuson: Uvijek se trudim biti socijalno relevantan

Na drukčiji način, o ne tako davnoj prošlosti u novom romanu 'Otac od bronce' progovara Goran Tribuson.

Nakon povratka Žaka Kralja, junaka romana 'Otac od bronce', iz Beča u neimenovani rodni grad, posve nalik na Tribusonov Bjelovar, razbuktava se stara ljubav, ali i neke stare mržnje jer godina je 1991. Povratak je motiv kojem se Goran Tribuson često vraća.

- Jako puno je pisaca koji uživaju u temi povratka, pa tako i ja to volim. Pogotovo volim filmove o povratku. Međutim, malo ste pretjerali kad ste spomenuli da se radi o mom gradu jer nigdje nisam napisao koji je to grad, ali niste daleko od istine. Tema je, dakle, povratak, i početak ovog zadnjeg 1991. godine, rekao je akademik Tribuson.

Pogledajte reportažu koju je početkom svibnja na predstavljanju knjige zabilježila ekipa Vijesti iz kulture:Tribusonove se knjige uvijek mogu čitati intertekstualno pa je književnica Julijana Matanović i u 'Ocu od bronce' pronašla odjeke njegovih starijih djela.

Ljubavna priča, obiteljski roman i odnos oca i sina, sve je to u romanu 'Otac od bronce' smješteno u doba kad su mnogi mijenjali uniforme i partijske knjižice brzo zamjenjivali nekim drugim članskim iskaznicama. Vrijeme je to u kojem su mnogi spomenici, poput naslovnog 'Oca od bronce', letjeli u zrak.

Glavni junak romana pokušao je biti apolitičan, pobjeći i živjeti svoj život, u ovom slučaju običan život sitnog kriminalca. Ali bijega od povijesti, kao ni od politike, barem ako ste rođeni u našim krajevima, nema.

Postoje samo utočišta, a jedno od najboljih je u knjigama, zanimljivima poput ove Tribusonove.

Gorana Tribusona smo ugostili u ovotjednom izdanju emisije Kultura s nogu: