Zašto samostalne umjetnike brine nacrt novog zakona?

Prijedlog nacrta Zakona o samostalnoj umjetničkoj djelatnosti već je izazvao brojna pitanja i nedoumice među hrvatskim samostalnim umjetnicima. Istražili smo koje su najviše upitne točke, te zašto je zakonski prijedlog bio obavijen velom tajne.

Iako je tek riječ o prijedlogu Nacrta, u javnosti su postavljena brojna pitanja o statusu 1300 stvaratelja u različitim djelatnostima koji imaju status samostalnih umjetnika, o njihovoj budućnosti, uvjetima i kriterijima za ostvarivanje prava itd.

Temu smo analizirali u emisiji 'Izvan formata' u kojoj je nedoumice, među ostalima, komentirao i filmski i tv-redatelj Silvije Petranović:O prijedlogu nacrta Zakona o samostalnoj umjetničkoj djelatnost u emisiji 'Izvan formata' diskutirali su kazališna redateljica Nora Krstulović, književnik i predsjednik Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske Hrvoje Kovačević, glazbenik i član Radne skupine MK Neven Frangeš i državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl.

Pogledajte uvodnu reportažu u kojoj govore ilustratorica Sanja Pribić, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Sonja Švec Španjol i plesačica Petra Valentić, a diskusiju u studiju prikazujemo u snimci emisije 'Izvan formata' na usluzi HRTi: