22. svibnja 1898. - Rođen Ivo Režek

Antologijsko ime hrvatskog slikarstva Ivo Režek rodio se u Varaždinu 22. svibnja 1898.

Iako je mrzio matematiku, njegov slikarski talent uočio je upravo gimnazijski profesor tog predmeta i poticao ga. U jeku Prvoga svjetskog rata u Zagrebu je upisao Višu školu za umjetnost i umjetni obrt, ali je mobiliziran i poslan na frontu u Galiciji gdje je ranjen. Na kraju rata upisuje likovnu akademiju u Pragu u klasi Vlahe Bukovca. Nakon završetka studija odlazi u Pariz jer ga zanima fresko-slikarstvo. Formirani slikar kreće se u elitnim likovnim krugovima. Izlagao je u pariškim salonima i redovito dobivao pohvale kritike.

On je crtač koji opisuje i definira. Slike su mu izrazito uredne, neoklasičnog izraza, zaokupljen je formom. Prirodu i svijet promatra kroz geometrijske oblike, uzori su mu Cezanne i Velasquez. Kad se početkom tridesetih vratio u Zagreb, kao europski slikar muku je mučio s provincijskom sredinom nenaviknutom na bilo kakvu avangardu. Nastavlja njegovati figuraciju, koja poprima odlike magičnog realizma u iskrenom prikazivanju zagorskog života.

Između dva rata surađivao je kao karikaturist u "Koprivama" i "Kerempuhu", časopisima s vrlo oštrom i jetkom kritikom društvenih i političkih događaja, posebno fašizma, jasno, često na udaru cenzure. Nakon Drugoga svjetskog rata postao je profesor na zagrebačkoj Likovnoj akademiji i posvetio se religijskim temama izrađujući freske za crkvu na Trsatu. S jednakom koncentracijom kao nekad zagorske motive, stvorio je krajolike i suptilne ugođaje Mediterana. Zbog vjernosti figurativnom izričaju, potkraj života ostao je izvan likovnih zbivanja. Ali upravo zato što je ostao dosljedan, klasik, čuvar tradicije, trajno je moderan.