150 godina 'Vijenca', lista Matice hrvatske

Matica hrvatska će nizom događanja, koji počinju idući tjedan i trajat će do kraja godine, obilježiti 150. godišnjicu književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost 'Vijenac', najavio je glavni urednik lista Goran Galić.

Galić je izrazio nadu da će tim aktivnostima na dostojan način obilježiti tu značajnu godišnjicu i odati dužno poštovanje generacijama 'matičara' koji su u različitim vremenima i nevremenima izgrađivali hrvatsku kulturu i naciju.

Književni list za umjetnost, kulturu i znanost 'Vijenac' ove godine obilježava 150. godišnjicu. Na tradiciji Matičina Vienca pokrenuta 1869., Matica hrvatska Vijenac je obnovila na Božić 1993. kao dvotjednik za kulturu koji prati sva umjetnička i kulturna područja, kao i relevantne društvene i znanstvene teme.

- Obilježavanje godišnjice počinje idućega tjedna, 16. svibnja, okruglim stolom 'Položaj kulture u medijima' u Matici hrvatskoj, a nakon toga, 6. lipnja, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti otvara se 'Izložba Vienca (1869-1903)" 'a kojoj će biti predstavljeno svih 34 godišta izvornoga 'Vijenca' te najzanimljiviji i najvrjedniji dosezi, kao što su prvi dio romana 'Zlatarevo zlato', najavio je glavni urednik Vijenca Goran Galić.

Podsjetio je da su u 'Vijencu' prvi put objavljeni Shakespearovi soneti na hrvatskom jeziku, kao i prvi prijevod Baudelairea te najavio da će se sve to prikazati na izložbi, kao i neki osobni predmeti Augusta Šenoe, koji su za izložbu posuđeni zahvaljujući suradnji s Kućom Šenoa.

- Idući veliki događaj planiran je 9. listopada. Riječ je o velikom stručno-znanstvenom skupu o Viencu (1869-1903) koji će se održati u Matici hrvatskoj, a na kojemu će kroatisti i drugi stručnjaci malo dublje zagrebati ispod površine različite teme vezane uz izvorni Matični 'Vijenac' koji je bez obzira na svu svoju važnost do danas ipak ostao neistražen, rekao je Galić.

Središnji program proslave bit će Svečana akademija na kraju godine, a vezat će se uz rođendan najvećeg urednika Augusta Šenoe, koji je uređivao 'Vijenac' u zlatno doba njegove povijesti od 1874. do 1881., dakle sve do smrti.

- Šenoa je tada bio gradski senator koji je nakon potresa izvještavao, popisivao štetu i tako obolio i na žalost umro, rekao je Galić.

Na završnoj svečanosti 19. prosinca bit će predstavljen tematski broj Vijenca koji će sadržati dio referata sa znanstvenog skupa, a drugi dio bi izašao u 'Kolu' Matice hrvatske. 

- 'Vijenac' već određeni niz godina izlazi u naknadi od 6000 primjeraka, od toga ima oko 3800 pretplatnika, a ostatak se prodaje na kioscima Tiska diljem Hrvatske. Cilj im je u budućnosti privući više mlađih čitatelja. "Vijenac" izlazi svaki drugi četvrtak, a u ponedjeljak nakon izlaska broja cijeli sadržaj stavljaju na internet, napomenuo je Galić.

Detalje o obilježavanju velike godišnjice od Gorana Galića doznala je ekipa emisije Kultura s nogu: