[FOTO] Dinosaur na Trgu bana Jelačića, manifestacija "Muzeji izvan Muzeja"

Na glavnom zagrebačkom trgu otvorena je u petak manifestacija Muzeji izvan Muzeja (MIM) u sklopu koje će od 10. do 17. svibnja u MIM paviljonu izložiti eksponati iz sedam zagrebačkih muzeja te gostujućeg Muzeja Radboa, kao i plakati Borisa Ljubičića iz Muzejskog dokumentacijskog centra.

U organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Turističke zajednice grada Zagreba na Trgu bana Jelačića izloženi su muzejski eksponati u tzv. MIM paviljonu - instalaciji od prozračne drvene strukture u obliku gnijezda.

- Posebnost MIM-a je da muzeji izlaze na ulice, u grad i na taj način pozivaju sve zainteresirane te im skreću pažnju na svoje stalne postave i zbirke, kazala je direktorica zagrebačkog TZ-a Martina Bienenfeld te dodala da je prošlogodišnja manifestacija privukla 20 tisuća posjetitelja i dokazala da za takve koncepte postoji interes i domaće javnosti, ali i turista.

Ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović kazala je da je to prilika za prezentaciju cjelokupne muzejske građe, djelatnosti i recentne muzejske vrijednosti te istaknula da u programu manifestacije ove godine sudjeluju četiri ustanove više nego prethodne godine.

Uz različita pokrivala za glavu iz izložbe Kapa dolje! Etnografskog muzeja, u paviljonu su predstavljeni eksponati svih muzeja koji sudjeluju u manifestaciji.
Izložene su replike tzv. Vučedolske golubice te drugih predmeta i spomenika koji se čuvaju u Arheološkom muzeju u Zagrebu, predmeti iz izuzetno bogate i vrijedne Ostavštine obitelji Jelačić iz Hrvatskog povijesnog muzeja, plakati Borisa Ljubičića nastali uz Međunarodni dan muzeja iz Muzejskoga dokumentacijskoga centra, izložba Vodič za mlade ili Kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost i obrt iz istoimenog muzeja.

Na MIM-u sudjeluje i Muzej suvremene umjetnosti koji obilježava 10. obljetnicu useljenja u novu zgradu u Novom Zagrebu, Tehnički muzej Nikola Tesla s programom Pišem ti pismo, gostujući muzej Radboa koji među ostalim predstavlja i odljevak dinosaura iz skupine Theropoda koji je prije 135 milijuna godina šetao današnjom Istrom te Hrvatski prirodoslovni muzej s ekspozicijom posvećenom prezentaciji prirodoslovlja u novom muzeju koji će se otvoriti 2022. godine.

- Sama struktura paviljona manifestacije odražava u potpunosti duh ideje zajedničke prezentacije muzejske baštine i uspostavlja vizualnu komunikaciju između posjetitelja i muzejskih eksponata, izjavila je jedna od autorica koncepcije projekta Nediljka Prlj Šimić te najavila kako će se tijekom svih sedam dana u paviljonu održavati radionice, predavanja i glazbeni program.