Kako suzbiti puževe golaće?

Velimir Kraljić iz Međimurja se nikako ne uspijeva riješiti puževa golaća iz svog povrtnjaka. Toliko ih je da ih ne zaustavljaju ni kemijski preparati. Na meti su im presadnice i tek izniklo povrće, pogotovo jer kiše padaju svakodnevno i zahladilo je.

Evo korisnih savjeta koji bi vam mogli pomoći u borbi protiv ovih dosadnih slinavih nametnika.

- Jedna od metoda koja je svima dostupna i svi možemo nabrati u blizini je kopriva. Bitno je da je žarna kopriva. Zašto žarna? Pa kad se postavi oko biljaka žarne dlačice sprečavaju da puž prelazi, znači postavljaju se oko biljaka. Osim koprive tu možemo vidjeti lovne posude sa pivom koje su vrlo efikasne, bilo bi bolje da je još neki poklopac gore jer kiša razblaži pivo i treba često mijenjati. Isto svi doma imamo palentu. To se stavi u staklenku da je zaklonjeno od kiše i puž se hrani i ugiba, govori Ana Posedi iz ministarstva poljoprivrede.

- Imamo i ljuske od jaja koje osim što su bogate kalcijem, izvrsno djeluju protiv puževa. Jednostavno ljuskice usitnimo i oko biljaka ih posipavamo. Tu gdje je posipano puž neće doći - kod prohoda ga smeta, znači, uzima mu njegovu sluz. Ovo drugo što imamo u kuhinji je talog od kave. Ne bacamo ga u smeće nego ga sakupljamo, djeluje kao gnojivo i kao barijera. Isto se posipava oko biljke. Pseći ili mačji kolačići savršeno djeluju kao mamac, privlači ih miris. Te kolačiće možemo staviti ispod dasaka gdje će se puževi zavući i ujutro ih sve sakupimo. Ovo što znamo je biljka begonija i od nje se radi juha protiv puževa na taj način da cijelu biljku usitnimo, sasjeckamo i cvijet i list, prelijemo s deset litara vode i ostavimo dva sata. Nakon toga procijedimo tekućinu i umačemo ili sadnice biljaka, ili zalijevamo oko biljaka i taj specifičan miris ih isto tako tjera. Ovo imamo primjer zamke ili trapa na način da tu ulijemo ili pivo koje dobro služi kao mamac za puževe, a još bolja metoda je da ulijemo stopostotni sok od naranče, ulijemo ga trećinu unutra, dodamo malo kvasca, promiješamo, ukopamo do ove razine u vrt, puž dođe, upadne i utopi se. Savršeno djeluje kao lovna posuda, dodaje Posedi.

- Jedna od metoda, znači svi koji ložite na drva imamo ovakvog drvenog pepela što je izuzetno efikasno u borbi protiv puževa, ali u uvjetima kada je suho. Znači u zatvorenim prostorima, staklenicima, ali i na otvorenom ako nema kiše jer kiša uništi i treba ponavljati proces. Znači radimo na način da posipavamo oko biljaka i tu puževa uopće nema jer im pepeo oduzima sluz koja je njima potrebna za život i ovo je jedna vrlo efikasno i u odnosu na sol  za koju smo čuli da djeluje protiv puževa sol nije dobro upotrebljavati jer djeluje na pH tla dok drveni ugljen djeluje i kao gnojivo, kazala je.

- Ovu biljku svi poznajemo, to je naša kadifica koja nema lijepi miris, ali privlači puževe. Imamo u raznim bojama, narančaste, žute i njih je dobro saditi između biljaka koje vole, evo kupusnjače, salate, blitvu i tu su posađene kadifice i ponašaju se na taj način da će puževi doći i obrstiti kadifice, ali neće dirati ostalo lisnato bilje. Znači ostat ćemo bez kadifica, cvijeta nećemo imati, ali ovo drugo neće dirati, pojasnila je.

- Ovdje gdje imamo jedno malo vrtno jezerce s lopočima i tu nam žive žabice, a one su nam prirodni neprijatelji puževa. Puževi nemaju puno prirodnih neprijatelja jer su puni sluzi, ali evo jedni od njih su žabice. Imamo punoglavce, velike žabe su napravile svoj posao i ostavili punoglavce koji će se pretvorit u žabe koje jedu naše puževe, kazala je.


O korištenju kemijskih metoda

- Što se tiče kemijskih metoda, ako je nekakav intenzivniji nasad treba primijeniti i kemijske metode. Na tržištu su ti razni mamci, granule, a nekada je bila u obliku piljevine. Ovi mamci su djelotvorni samo dok ne padne kiša, znači nakon kiše treba ponavljati. Granulice su djelotvornije jer su postojanije na kišu, ali treba reći da su otrovne za životinje, ptice i tu treba biti oprezan. Znači ukoliko se primjenjuju kemijske metode trebalo bi staviti u zatvorene posudice gdje nema pristupa domaćim životinjama, psima i ostalima, rekla je.


Što se tiče zalijevanja biljaka, Posedi savjetuje sljedeće:

- To bi trebalo odraditi u ranim jutarnjim satima da se biljka do navečer stigne prosušit i na taj način će biti manja najezda. Osim toga, vrlo je bitna plitka obrada tla. Znači, na dubinu od 5 do 10 cm na način da na površinu iznesemo jajašca od puževa koja će uništiti ptice ili će ih uništiti sunce. Isto tako bilo bi na kraju dobro reći da bi bilo dobro napraviti kućicu za ježa u vašem vrtu gdje ćete ježa naselit, koji će se svake godine vraćat i tu gdje ima ježa nema opasnosti od puževa, zaključuje.