Dnevnik brodskog zaštitara

On nije profesionalni pisac, no čovjek je koji poznaje more i pisanu riječ. Kada se ta dva svijeta spoje - onda nastanu stranice čitkoga štiva koje pričaju jednu posve nepoznatu priču običnom čovjeku i onome koji ne živi more.

"Između plavetnila - Dnevnik jednoga kontraktora" - prvi ukoričeni uradak Darka Plantarića može se nazvati knjigom s motivom.

- Motiv, ta knjiga je u principu posvećena mojim kolegama koji su još uvijek na tom poslu, oni koji nisu, onih kojih ima i onih kojih više nema, kazao je.

Poslu zaštitara na brodu, profesije koja se naglo počela razvijati prije desetak godina. Upravo su Darkove kolege dijelom zaslužne da se počeo baviti pisanom riječju.

- Jedan od njih mi je predložio da počnem pisati za jedan stručni časopis kratke priče svakih dva mjeseca i tako je u principu počela ta ideja, dobio sam pozitivne komentare i nastavio s tim pisanjem, govori.

Plantarić je još početkom devedesetih počeo karijeru kao tjelohranitelj u sigurnosnom sustavu Republike Hrvatske, a gotovo tri desetljeća kasnije, kako je u knjizi i zapisano, negdje u Somaliji, još uvijek se budi s osmjehom pri pomisli da radi posao koji voli. A voli i more. I ta je ljubav počela davnih dana.

- Još kao klinac, iako sam rođen na kontinetu, privlačio me život na moru i to je bio razlog zašto sam preselio živjeti na more, ali to nije sve, ni slučajnost. Spletom okolnosti uhvatio sam se ovog posla, more mi nije strano čak naprotiv, privlačno mi je i na moru se osjećam vrlo, vrlo ugodno, kazao nam je.

I zato ni ne čudi što je iz njegova pera nastao ovaj dnevnik, sklop 20 kratkih priča o životu zaštitara na brodu. Kako kaže, nisu to scenariji holivudskih filmova, već želja za demistifikacijom ove mnogima nepoznate profesije.

Ipak, bez obzira na tematiku, prilagođena za publiku koja je van zaštitarske branše. Zahvaljujući ovom Dnevniku i čitatelji će lakše razumjeti život i mjesto zaštitara na brodu koje je autor možda najbolje opisao u stihovima na posljednjim sranicama knjige - "Na pučini mora dočekana nova zora, na licu mi iscrtana još jedna bora. Lako nije, al' raditi se mora".