26. svibnja 1907. - Rođen John Wayne

Na današnji dan, 26. svibnja 1907., u Wintersetu je rođen John Wayne, pravim imenom Marion Michael Morrison.

Jedna je od najvećih legendi svjetskoga filma. S više od sto snimljenih filmova ubraja se među najplodnije filmske stvaratelje. Tijekom gotovo pedeset godina ostvario je nekoliko povijesnih uloga. Iako teško bolestan, snimao je gotovo do posljednjeg daha.

Bez novca za školovanje i obiteljskog doma, koji je izgubio kada su mu se roditelji rastali, odustao je od školovanja i zaposlio se u studiju Fox. Kako je cijelo vrijeme bio na setu, u nekoliko je filmova statirao, no na glumu još nije ni pomišljao. Čak i nakon što je 1929. u filmu Salute Johna Forda prvi put na odjavnoj špici potpisan kao Duke Morrison, i dalje je glumu smatrao načinom da pokrpa kućni budžet.

Ni Ford nije prepoznao njegov glumački potencijal. Naprotiv, na snimanju filma Men Without Women mu je, primjerice, zbog bezazlene pogreške lupio "vritnjak" pred cijelom ekipom.

S filmovima Crvena rijeka, Nosila je žutu vrpcu i Rio Grande u drugoj polovici četrdesetih postao je jedan od najpopularnijih  američkih glumaca. Povijesna bitka kod Alama 1835. Wayneu je bila metafora za borbu Amerikanaca protiv komunizma, pa je svoj novac uložio u snimanje filma Alamo. Snimanje je prošlo glatko, ali su problemi nastali nakon premijere: svi su ulagači dobili uloženi novac - osim Waynea, koji je izgubio više od četiri milijuna dolara.

Godine 1964. dijagnosticiran mu je rak pluća. Cijeli je život pušio, katkad i pet kutija na dan. Operiran je na vrijeme, a zbog borbe protiv raka popularnost mu je rasla. Godine 1969. osvaja Oscara za ulogu u filmu Čovjek zvan hrabrost.

Ne veselim se smrti jer ne znam kakav će Bog biti prema meni. Možda neće biti tako dobar kao što se nadam,
rekao je u jednom od posljednjih intervjua. Preminuo je 11. lipnja.

Zbog straha od navale obožavatelja, njegov je grob ostavljen neoznačen sve do 1999., kad je stavljena nadgrobna ploča na koju je upisana njegova izjava u intervjuu za Playboy 1971.: Sutra je najvažnija stvar u životu. Dolazi nam u ponoć, potpuno čista. Savršena je kada dođe i smjesti se u naše ruke, s nadom da smo jučer nešto naučili.