29. svibnja 1272. - Počeo vrijediti Statut grada Dubrovnika

Na današnji dan 1272. godine dubrovačka državnost dobila je temelje na kojima je počivala sve do kraja svoga postojanja 1808.

Naime, 29. svibnja 1272., nakon odobrenja Malog i Velikog vijeća i prihvaćanja na javnome zboru dubrovačkoga puka, počeo je vrijediti Statut grada Dubrovnika -  Liber statuorum civitatis Ragusii. Stoljećima prije donošenja statuta Dubrovnik je živio i djelovao po svojim zakonima, ali oni nisu bili sustavno sređeni, ni obuhvaćeni u pravnom kodeksu. To je, međutim, uzevši u obzir snažan društveni i gospodarski razvoj u drugoj polovici 13. stoljeća, bio veliki nedostatak i kočnica daljnjeg napretka. Dubrovački statut nastao je, dakle, iz potrebe da se u pravni život Dubrovnika uvede red, koji ondašnji zakoni nisu mogli osigurati. To ujedno dokazuje da je statut nastao od postojećih zakona koji su tada bili međusobno usklađeni, pročišćeni, dopunjeni i sustavno svrstani u jedinstveni pravni kodeks.

Dubrovački statut podijeljen je u osam knjiga s ukupno 487 poglavlja. Prva knjiga govori o pravima i dužnostima republičkih tijela, šesta o kaznenome, a sedma o pomorskome pravu. Zanimljivo je da je dubrovački statut ostao u rukopisu sve do godine 1904.