31. svibnja 1854. - Umro Vatroslav Lisinski

Na današnji dan 1854. u Zagrebu je umro skladatelj Vatroslav Lisinski.

Rođen je 8. srpnja 1819. u Zagrebu. Njegovi životni put i djelo najuže su vezani s ilirskim pokretom pod čijim utjecajem mijenja obiteljsko ime Ignac Fuchs. Na poticaj prijatelja Alberta Štrige Lisinski je još 1841. skladao pozdravnu pjesmu Ljudevitu Gaju. Taj prigodna zborska pjesma Prosto zrakom ptica leti, kao i druge budnice Lisinskog, naišle su na oduševljenje iliraca. Međutim, vatreni domoljubi nisu se zadovoljavali samo manjim skladbama, već su od Lisinskog tražili nacionalnu operu po uzoru na Ivana Susanjina ruskog skladatelja Mihaila Glinke. Lisinski je godine 1843. počeo rad na svojoj prvoj operi Ljubav i zloba. Libreto te opere prema zamisli A. Štrige napisao je Josip Car, a zatim preradio Dimitrije Demeter dok je instrumentalizaciju dotjerao Wisner-Morgenstern. Praizvedba je održana 28. ožujka 1846.

Oduševljenje kojim su primljene prve izvedbe Ljubavi i zlobe nadmašilo je sva očekivanja. Mladi skladatelj napušta činovničko zvanje i odlazi u Prag na daljnje glazbene studije s libretom za novu operu Porin. Premda je Lisinski s odličnim uspjehom položio prijamni ispit, nije primljen na Praški konzervatorij zbog prekoračenja propisanih godina starosti. Tri je godine privatno studirao glazbu i pun nade vratio se u rodni Zagreb. Dočekali su ga gotovo kao tuđinca jer je nestao ilirski zanos. Teške prilike onemogućile su mladom umjetniku daljnji napredak pa se zaposlio kao činovnik trpeći brojna poniženja. Njegovo posljednje djelo Opijelo nije sačuvano.

Umro je nepoznat i zaboravljen u 35. godini života. Opera Porin prvi je put zvedena tek 2. listopada 1897., u tada novoj kazališnoj zgradi.