3. lipnja 1942. - Bitka kod Midwaya

Nakon neuspjeha bitke u Koraljnom moru, Japanci su se u lipnju 1942. odlučili na novu pomorsku ofenzivu u središnjem i sjevernom dijelu Tihog oceana. Njihov glavni cilj bio je strateški važan otok Midway.

To je bio dotad po prikupljenim snagama, najkrupniji pothvat japanske ratne mornarice. U smjeru Midwaya i zapadnih Aleuta plovilo je 11 bojnih brodova, osam  nosača zrakoplova i gotovo stotinu drugih brodova. Više od šest stotina  zrakoplova spremno je čekalo akciju na palubama nosača. Amerikanci su, međutim, dešifrirali japanske poruke i saznali za njihove namjere pa su, iako znatno slabiji, odlučili prihvatiti odlučnu bitku s flotom admirala Jamamota. Za obranu Midwaya raspolagali su s tri nosača zrakoplova i nekoliko desetaka krstarica i razarača.

Japanski zrakoplovi napali su 3. lipnja 1942. Midway prouzročivši teška razaranja i požare. U isto vrijeme, Amerikanci su otkrili japanske nosače i na njih uputili svoje bombardere. Tri golema japanska broda pretvorena su u plamene buktinje koje su se, jedna za drugom, ugasile u morskim dubinama.
Taj veliki uspjeh Amerikanci su platili sa 67 zrakoplova, ali im je flota ostala netaknuta. Japanski su  zrakoplovi u protunapadu uspjeli izbaciti iz stroja američki nosač Yorktown, ali su i sami u sljedećem napadu izgubili još jedan nosač. Admiral Jamamoto je nakon tih gubitaka naredio povlačenje. Američka flota progonila je protivnike sve do večeri 6. lipnja i u zračnim napadima potopila veliku krstaricu Mikuma.

Iako su Japanci idućih dana uspjeli osvojiti neka otočja u Aleutima, njihov poraz bio je očit. Bitka kod Midwaya bila je prekretnica rata na Tihom oceanu.

Borbe u lipnju 1942. pokazale su još uvjerljivije nego bitka na Koraljnom moru da bojni brodovi nisu više glavna udarna snaga velikih mornarica. Protivnici u pacifičkom ratu orijentirali su se nakon toga na intenzivniju izgradnju nosača zrakoplova, ali u toj su industrijskoj bitci Japanci pretrpjeli daleko teži poraz od onog kod Midwaya.