5. lipnja 1826. - Umro Carl Maria Weber

Njemački skladatelj Carl Maria Friedrich Ernst von Weber rođen je 18. studenoga 1786. u Eutinu u Oldenburgu, a umro je u Londonu 5. lipnja 1826.

iscrpljen teškim pokusima za izvedbu svoje opere Oberon. Kad je umro, nije navršio ni 40 godina. Uz operna, pisao je klavirska i instrumentalna djela, pjesme, mise i zborove. Njegova izvanredna skladba Poziv na ples otvorila je put modernom valceru i Johanu Straussu. Na početku svoga puta Weber je poput svoga oca, rođaka Mozartove žene Constanze, provodio buran život siromašnog plemića - skorojevića i avanturista. Ali on je sinu dao prvu temeljnu glazbenu poduku.

Napredovao je tako brzo da je početkom 19. stoljeća sa 17 godina bio jedan od najslavnijih virtuoza glasovira. Weber je usavršio sviranje, revolucionirao klavirsku tehniku klasičara i najavio pojavu niza slavnih pijanista poput Thalberga, Liszta i Chopina.

Zaslužan je i za nov odnos prema dirigentskom umijeću. Kao direktor opere u Breslauu (kasnijem Wroclavu) Weber objedinjuje sve pojedinosti predstave, postiže jedinstvo dramsko-scenske i  glazbene radnje te ga smatraju prvim modernim opernim dirigentom. Velike dirigentske uspjehe postigao je u Pragu gdje organizira njemačku operu i često ravna u Dresdenu, odakle se glas o njemu širi Europom.

Osim Oberona od jedanaest njegovih scenskih djela najčešće se izvodi opera  Ulomak iz opere Strijelac vilenjak. Kao autor koji je stvorio njemačku romantičnu operu i time pridonio cjelokupnom razvoju operne umjetnosti, Weber bi sigurno, da je imao više sreće s tekstovima, na tom području ostavio i važnija ostvarenja.