6. lipnja 1944. - Dan D

Bitka za Normandiju vodila se 1944. između snaga nacističke Njemačke, koje su okupirale zapadnu Europu, i savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Invazija na Normandiju, poznata i kao Operacija Overlord, ostaje najveća pomorska invazija u povijesti, invazija koja je uključivala više od tri milijuna vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju u okupiranoj Francuskoj.

Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Druge zemlje, čiji su vojnici također sudjelovali u bici, bile su Australija, Belgija, Čehoslovačka, Grčka, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška i Poljska.

Iskrcavanje u Normandiji počelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je slijedio amfibijski desant na dan 6. lipnja ili na Dan D.

Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca, koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a završena je oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Falaisea.