"General" otvara filmski festival u Puli

Film "General" Antuna Vrdoljaka, priča o životnom putu generala Ante Gotovine, otvorit će ovogodišnji filmski festival u Puli. Za prestižne Zlatne arene natjecat će se još 13 filmova. Ovogodišnji 66. Pulski filmski festival održat će od 13. do 21. srpnja.

Od ukupno 14 filmova u konkurenciji PFF-a, osam u konkurenciji Hrvatskoga filma, a šest u programu Manjinskih koprodukcija.

Osam filmova u konkurenciji Hrvatskoga filma su "General" Antuna Vrdoljaka, kojim će festival biti i otvoren, "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević, "Dopunska nastava" u režiji Ivana Gorana Viteza, "Koja je ovo država" u režiji Vinka Brešana, "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića i Marine Škop, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" u režiji Predraga Ličine, "F20" Arsena Antona Ostojića i "Sam samcat" Bobe Jelčića.

Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija čine "Šavovi" Miroslava Terzića, "Izbrisana" Mihe Mazzin, "Reži" Koste Đorđevića, "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" Teone Strugar Mitevske, "Teret" Ognjena Glavonića i "Rafael" Bena Sombogaarta.

Uz dugometražni, predstavljen je i program Kratke Pule u kojemu će se prikazati sedam kratkih igranih filmova - "Više ne znam ko smo mi" Borisa Homovca, "Minute" Vanje Nikolić, "Mehanika 2" Bojana Radanovića, "Sahrana" Tina Meze, "Bepo" Filipa Antonia Lizatovića, "Uzimam" Petra Vrate i "Ograda" Lednite Zeqiraj.

Na programu Kratke Pule bit će i tri dokumentarna filma "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića, "Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana" Marka Pavlovića i Vlade Bobana i "Heroine domovinskog rata" Irene Ščurić.

Na zatvaranju PFF-a bit će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta "Oliverovih 70" iz zagrebačke Arene.