8. lipnja 1903. - Rođena Marguerite Yourcenar

Književnica Marguerite Yourcenar rođena je u Bruxellesu, u francuskoj aristokratskoj obitelji De Crayencourt 8. lipnja 1903. Prezime koje je nosila kao književnica anagram je njezinoga obiteljskog prezimena.

Odgajao ju je otac jer joj je majka umrla odmah nakon poroda. Otac joj je dao  široko obrazovanje pa redovitu školu nije pohađala. Poznavala je i klasične i suvremene svjetske jezike, u jednom životnom razdoblju učila je i hrvatski.
Umrla je na otočju Mount Desert Island u noći sa 17. na 18. prosinca 1987. od posljedica prometne nesreće u Keniji.

Svoju opsesiju poviješću oblikuje u književnosti: iznutra ponoviti ono što su arheolozi 19. stoljeća uradili izvana. Pod tim je geslom Yourcenar izgradila slojevitu arheologiju duše u kojoj prepoznajemo obrise civilizacijskih epoha i djelatnost ljudskog duha kao jedinstven obzor tajne i spoznaje.

Od kratkog romana Anna Soror, napisanog 1925. u kojem razvija priču o dramatičnoj kobi rodoskrvne veze iz 16. stoljeća, do slutnje skorog rata u Oproštajnom udarcu 1938., preokupacije renesansom i alkemijom u Crnoj mijeni, u svim je djelima pjesnik povijesti.

U Hadrijanovim memoarima, svojem najznamenitijem romanu, vratila se korijenima civilizacije, predsmrtnom času rimskoga cara Marka Aurelija. To je zapravo priča o smrti, o kraju svijeta što se guši u vlastitu proturječju.

Bogato životno iskustvo sažela je u obiteljskoj sagi koja se otvara Svetim sjećanjima, posvećenim majci, nastavlja se Arhivima sjećanja, što oživljuju genealogiju njezina oca koji je središnja osoba i djela Što? Vječnost.

Postumno je objavljen i posljednji dio autobiografske trilogije Labirint svijeta.