9. lipnja 1870. - Umro Charles Dickens

Na današnji dan 1870. u Gads Hillu je umro Charles Dickens, engleski romanopisac.

Rođen je 7. veljače 1812. u Landportu, u blizini Londona. Otac mu je zbog dugova dospio u londonski dužnički zatvor Marshalsea, pa je u 12. godini prekinuo školovanje i počeo raditi kao pomoćnik u tvornici laštila, a potom i kao odvjetnički pisar i novinski izvjestitelj.

Godine 1836. izlazi mu prva knjiga Bozove skice. Iste godine se ženi. Zatim  mu izlazi prvi mjesečni sveščić Posmrtnih spisa Pickwickova kluba, humorističnog romana koji je nastao kada je pristao napisati tekstove uz crteže karikaturista Roberta Seymoura o zgodama i nezgodama jednog sportskog kluba. Taj će roman u nastavcima autoru donijeti slavu.

U romanima je ovjekovječio razdoblje surove konkurencije industrijskog društva u nastajanju. S njim je u književnost ušla buka velikih gradova, dim iz tvorničkih dimnjaka, polusvijet metropole. Kao začetnik socijalnog romana opisuje engleski srednji i niži građanski stalež. Sklon je humoru i satiri, ali i primjesama romantičnog i sentimentalnog.

Roman Oliver Twist, u kojem u središte zanimanja Dickens stavlja društvena zla, također je objavljivan u nastavcima. Slijedili su romani Nicholas Nickleby, Barnaby Rudg i Stara prodavaonica rijetkosti. U romanima David Copperfield, u koji je unio najviše autobiografskih elemenata, Sumorna kuća, Teška vremena ili Veliko iščekivanje, iskazuje punu stvaralačku zrelost i spoznaju o nužnosti društvenih reformi. Za njih se zauzima i u svom časopisu Domaće riječi. Shvaćajući da brze društvene promjene zahtijevaju brz stvaralački angažman, latio se tiskanja dnevnih listova.

Dickensovi poniženi i uvrijeđeni su pokorni patnici, a za opće blagostanje bilo bi, misli autor, dovoljno da ljudi postanu plemeniti i odreknu se gramzivosti. Vjerovao je da će, otkrivajući mračne strane ljudske duše, natjerati zlo na uzmak.

Neumorno je pisao do kraja života. Zadnja Dickensova želja bila je da ga pokopaju tiho i da na njegovu grobu ne bude spomenik.