9. lipnja 1956. - Umrla Marija Podvinec

9. lipnja 1956. u Beogradu je umrla hrvatska operna pjevačica rodom iz Tuzle Marija Podvinec.

Visoku glazbenu naobrazbu stječe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod profesorice Nade Eder-Bertić. S 28 godina zapaženo debitira u Hrvatskom narodnom kazalištu kao Margareta u Gunoovu Faustu. Iako je njezina darovitost bila neprijeporna, sa scene se povlaci za trajanja Drugog svjetskog rata. Od 46. nastupa ponovno, najviše u Sarajevu i Rijeci, a od pedesetih godina ponovno u Zagrebu. Istaknuta koncertna i oratorijska pjevačica nastupa često i u Beogradu te na mnogim inozemnim pozornicama, među njima osobito zapaženo u Salzburgu i Londonu.

U hrvatskoj opernoj povijesti Marija Podvinec ostat će zapamćena po sugestivnim interpretacijama Amelije, Aide, Dezdemone, Leonore, briljirala je kao Puccinijeva Tosca ili madame Butterfly. Interpretirala je glavne sopranske uloge u Verdijevu Krabuljnom plesu, Othellu, Trubaduru, u Smetaninoj operi Prodana nevjesta, Čajkovskovoj Pikovoj dami, Evgeniju Onjeginu… Na domaćim, ali i inozemnim opernim daskama često i vrlo uspješno nastupala je u Wagenrovu Letećem Holandezu, a u operne anale utisnula se i prisutnošću u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinjski vrsno odigranim ulogama u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta.

Glazbena je kritika zabilježila da ju je krasila osobita ljepota glasa, glazbena kultura i sugestivna scenska interpretacija. Umrla je s 46 godina u Beogradu, kamo se već teško bolesna preselila svome suprugu liječniku i profesoru na tamošnjem Medicinskom fakultetu.