Britanski princ Edward u posjetu Splitu

Britanski princ Edward, najmlađi sin kraljice Elizabete i 11. u redu za britanski tron, u prvom je službenom posjetu Splitu. Posjeti članova britanske kraljevske obitelji organiziraju se na preporuku njihova ministarstva vanjskih poslova kako bi se naglasila važnost odnosa sa zemljom koju posjećuju.

Princ Edward zaštitnik je i podrška nizu institucija i dobrotvornih organizacija, većinom onih koje pružaju potporu mladima. Nakon dolaska u splitsku zračnu luku uputio se prema Dioklecijanovoj palači. Princa je na rivi dočekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pokazavši mu maketu Splita, nakon čega su u društvu britanskog veleposlanika Andrewa Dalgleisha Dioklecijanovim podrumima krenuli na turu kroz Palaču.

Obišli su Peristil, Vestibul u kojem je princu pjevala Klapa Šufit, Katedralu sv. Dujma, te Muzej grada Splita u kojem je Edwardu pokazana originalna kopija knjige škotskog arhitekta Roberta Adama. On je 1757. posjetio Dioklecijanovu palaču koja ga je toliko oduševila da ju je ostao proučavati, pa 1764. u Londonu objavljuje knjigu "Ruins of the Palace of the Emperor Diocletian at Spalatro in Dalmatia".

Obilazak stare splitske jezgre Edward je završio posjetom spomenika Grgura Ninskog. Tijekom dodirivanja palca Grgura Ninskog, za što se smatra da donosi sreću, duhovito je dobacio novinarima da ga ne ometaju jer u glavi izgovara želju "koja je jako duga".

Edward je posjetio razarač britanske kraljevske mornarice HMS Duncan koji je parkiran u splitskoj luci, pri čemu su mu se pridružili predstavnici hrvatske vlade i oružanih snaga. Tamo mu je priređena svečana večera. Nazdravlja se 70. rođendanu NATO-a i 10. godini hrvatskoga članstva - i to hrvatskim vinima i pjenušcima.

U petak će posjetiti Prvu gimnaziju koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, a potom će otvoriti ured britanske tvrtke za dizajn brodova ICE Marine Design te se sastati s profesorom Miroslavom Radmanom koji znanstveno surađuje sa sveučilištem u Cambridgeu.