Na Bundeku otvoren 54. Floraart

Međunarodna izložba cvijeća 54. Floraart svečano je otvoren na jezeru Bundek, gdje je istaknuto da se izložbom naglašava i važnost njegovanja višestoljetne tradicije zagrebačke vrtne i perivojne umjetnosti.

Zbog nevremena, koje je odgodilo otvaranje izložbe, njeno trajanje je produženo za nekoliko dana, najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Podsjetio je da se Bundek preuredio prije 15 godina, a samo godinu kasnije postao je 'dom' Floraartu.

Za više od 300.000 posjetitelja, koliko ih organizator očekuje tijekom izložbe, radnici Zrinjevca postavili su više od stotinu tisuća cvjetova koji ukrašavaju zagrebački Bundek. Postavljeni su jedinstveno projektirani cvjetnjaci, posađeno oko 125.000 ljetnica, a sudionici na izložbi imaju priliku prikazati svoje ideje, kako posjetiteljima, tako i žiriju koji će dodijeliti festivalske nagrade.

Od 9 do 21 sat posjetitelji će osim u cvijeću moći uživati u raznim predavanjima, radionicama i promocijama. Floragrad, program za najmlađe, će kroz radionice, predstave i igru poučavati o važnosti botanike, biologije, ekologije i biljno-životinjskog svijeta. Tijekom trajanja sajma na Bundeku će se održavati glazbeni program. Građanima je osiguran prijevoz turističkim vlakićem na području Bundeka te besplatna autobusna linija Trg Mažuranića Bundek, sa stajalištem kod Botaničkog vrta.

Otvaranje Floraarta obilježeno je i prosvjedom stanovnika zagrebačkog naselja Petruševac. Oni su, zbog doseljavanja Roma u njihovo susjedstvo, na otvorenju festivala cvijeća prosvjedovali istaknuvši transparente na kojima je, među ostalim, stajalo "Poglavico, ne želimo živjeti u rezervatu".