10. lipnja 1966. - Umrla Božena Begović

„Halo, ovdje Radio-Zagreb…“
Rečenicu kojom je 15. svibnja 1926. počelo emitiranje Radio Zagreba izgovorila je Božena Begović, hrvatska glumica, kazališna djelatnica, književnica, prevoditeljica, kći književnika Milana Begovića i pijanistice Paule Begović.


Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Hamburgu. Akademiju za glazbu i scensku umjetnost pohađala je u Beču gdje počinje i svoju glumačku karijeru, a njezine izvedbe bivaju nerijetko iznimno hvaljene. Nastupa mnogo, osobito u Gornjoj Austriji, Dubrovniku i Zagrebu. Okušala se i kao redateljica. Iako je javnost pamti ponajprije kao spikericu, više se voljela identificirati kao književnica.

Već u šesnaestoj godini objavila je svoj prvi tekst u prozi-crticu Die Befreiung- Oslobođenje u bečkom časopisu "Muskete", poslije čega surađuje s više bečkih i pariških listova. I kad se preseljava u domovinu u kojoj će tek u odrasloj dobi naučiti hrvatski, neće s tim usporednim karijerama završiti. Bit će ne samo glumica, redateljica, animatorica kazališnog života, već i krojačica kazališnih kostima. Prijateljevat će s Miroslavom i Belom Krležom, a Boženina će životna partnerica, aristokratkinja i feministkinja Joelle Vuković, poslije zapisati kako se za druženja u Jurjevskoj 19, Krleža upravo Boženi pokazivao toplim i ranjivim, kakvim ga malobrojni pamte.

Kad mu je jednom, na tom tragu, Božena dobacila da se vlada kao bijesan pas na lancu, te da takav uopće nije, odgovorio joj je da to čini kako drugi ne bi vidjeli da u sebi plače. S Boženom se volio družiti i Ivan Goran Kovačić te August Cesarec. U druženjima ih nije omelo silno siromaštvo koje je Boženu, usprkos uspjesima u glumi, prevodilaštvu i spikerstvu, pratilo gotovo cijeli život. Umrla je u Zagrebu 10. lipnja 1966. sa 65 godina.