12. lipnja 1918. - Umro Dragutin Lerman

Među slavnim istraživačima Afrike jedan od najpoznatijih je i Hrvat Dragutin Lerman iz Požege.

Nije imao ni dvadeset godina kada je na audiciji izabran u poznatu ekspediciju glasovitog istraživača i novinara Henrija Mortona Stanleyja koja je istraživala veliku belgijsku koloniju Kongo u središnjoj Africi. U Kongu je Lerman mnogo prije drugih svladao nekoliko domorodačkih dijalekata pa mu je Stanley povjerio suradnju s plemenskim poglavicama, a belgijska vlada ga je imenovala glavnim povjerenikom za Istočni Kongo.

Sam je Stanley u preporuci za mladog Hrvata napisao: "Unatoč simpatijama nisam se ni od jednoga tako malo nadao. Nijedan mi se nije tako neiskusnim učinio kao Lerman, a sad ga cijenim kao odličnog suradnika. Energičan je, oprezan, dobrog duha, izvrsno nadzire svoje ljude, a usto je vrlo povoljnog zdravlja: Nije po mom sudu izvrsnijeg čovjeka za preuzeti zapovjedništvo u Philippvillu."

Pri svakom povratku u domovinu Lerman je donosio bogate zbirke predmeta crnačke kulture koji se sada nalaze u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Zahvaljujući njemu, na prvoj zemljopisnoj karti Konga nalazi se više toponima s hrvatskim imenima. Poslije povratka iz Konga Lerman se nastanio u bosanskom gradiću Kreševu. Ondje je punih šest godina slijedio stope starih Sasa, ispitujući napuštena nalazišta zlata i istražujućio druga rudna bogatstva. Smrt ga je zatekla 12. lipnja 1918., iscrpljenog od malarije i posljedica tropskih groznica.

Prema vlastitoj želji pokopan je u osami ispod kreševskih lipa.