Aplikacija koja pita o navikama i tako spašava život

Koliko su bolesti srca i krvnih žila raširene i opasne, ne treba posebno naglašavati. No ono što je važno istaknuti, naša je uloga u prevenciji. Promjenom loših zdravstvenih navika rizik se znatno smanjuje, a u promjeni životnog stila pomoći može i Luana – virtualni asistent!

- Luana je virtualni asistent za personaliziranu prevenciju kardiovaskularnih i kroničnih bolesti. To je sustav umjetne inteligencije koji radi samostalno, postavlja pitanja i na taj način doznaje što čini čovjekov životni stil, koje su mu navike, kakva mu je prehrana, koliko vježba i sl., objašnjava Marino Šabijan, idejni začetnik Luane.

Luana postavlja pitanja i nakon što prikupi podatke izračunava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Na temelju dobivenih informacija određuje individualni zdravstveni program.

- Program se sastoji od vježbi, prehrane, edukacijskog materijala i mentalnih dijelova gdje je ključno smanjiti stres i povećati volju za promjenom. Nakon što pacijent riješi upitnik i prikupe se podaci o njegovu životnom stilu, Luana zapravo podatke prikuplja još iz pametnih satova i drugih uređaja i na temelju njih procjenjuje rizične faktore, dodaje Šabijan.

Liječnik, s druge strane, dobiva detaljniji uvid u stanje pacijenta, njegove životne navike i povijest bolesti, što omogućuje bolji tretman i prevenciju.

Luanu je razvio tim stručnjaka i trenutačno je u posljednjoj fazi testiranja. Bit će to odličan alat u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i zaštiti organa koji život znači.