Prevenirajte infekcije – perite ruke

Uistinu se kaže se da je higijena pola zdravlja, a higijena ruku možda je i najvažnija. Pranjem ruku smanjujete vjerojatnost od zaraze respiratornim virozama – gripom ili prehladom – za čak 30 posto, a od crijevnih viroza i do 50 posto.

Statistike za našu zemlju kažu da svega 30 posto Hrvata pere ruke nakon obavljanja nužde. Pažljivo pranje ruku nakon obavljanja nužde i prije pripreme obroka štiti nas od raznih zaraza.

Možda zvuči smiješno, ali treba znati kako ispravno prati ruke. Imajte na umu da nakon pranja ruku ne biste trebali dodirivati slavinu, pokušajte ju zatvoriti ili papirnatim ručnikom ili laktom. Prljavim rukama prenosi se čitav spektar zaraznih bolesti, prvenstveno crijevne i respiratorne infekcije.

Izvor zaraze je oboljeli čovjek. On izlučuje mikroorganizme svojim sekretima – kihanjem, šmrcanjem urinom ili stolicom. Ako osoba dotakne zaražene površine ili bude u direktnom kontaktu rukama sa zaraženom osobom prenijet će uzročnika na sebe.

Bolesti prljavih ruku većinom su bezazlene, samoograničavajuće bolesti, koje osim što smanjuju kvalitetu života oboljeloj osobi, većinom prolaze same od sebe.

Uzročnici takozvanih bolesti prljavih ruku mogu biti virusi, paraziti poput dječjih glista i svraba, ali i bakterije, iako sve manje. Djeca su posebno ugrožena skupina jer još nisu usvojila higijenske navike, a to je jedina pouzdana prevencija.