Znate li koji ste fototip?

S dolaskom toplih proljetnih dana, sve više imamo potrebu i želju boraviti na otvorenome. Iako znamo da su sunčeve zrake vrlo korisne za organizam, one mogu biti opasne i za zdravlje, posebice za kožu. Osobe svijetle puti već ovih dana trebale bi početi voditi brigu o zaštiti od sunčevog zračenja.

U proljeće je UV indeks uglavnom između 3 i 5, a preko dana se može popeti i do 8. Te su vrijednosti već dovoljno visoke da se osobe fototipa jedan ili dva počnu štititi od sunca.

Fototip dva naziva se srednjoeuropskim. To su ljudi koji imaju svijetlu put, svijetlu kosu i često izgore na suncu ili tek lagano potamne. Treći fototip ima blago tamniju kožu, a kosa i oči su smećkasti. Osobe ovog tipa umjereno su sklone opeklinama i uspiju relativno dobro potamnjeti. U našim područjima najzastupljeniji je fototip tri.  

Osobe fototipa 5 i 6 gotovo nikada ne izgore na suncu, osim u ekstremnim uvjetima. Primjer fototipa 5 su stanovnici Bliskog istoka i Latinoamerikanci. Fototip 6 prisutan je kod osoba crne rase.

Preplanuli ten i dalje je u modi. Kako se ljeto približava, tako sve više mladića i djevojaka odlazi u solarije kako bi postigli željenu boju kože. Opasnost solarija u smislu povećanog rizika od nastanka karcinogeneze ili melanogeneze prepoznata je na zapadu na zakonodavnoj razini.

U želji da se postigne preplanuli ten mnogi posežu za sredstvima za samotamljenje i posljednjih godina popularnim pekmezima te marmeladama. Štetni utjecaj sunca tema je o kojoj se u posljednje vrijeme mnogo govori, no čini se – nikada dovoljno.