Selba, Silva ili Silba

Konstantin Porfirogenet Silbu spominje pod imenom Selbo, moguće po grčkoj riječi salbon (pijesak), dok drugo tumačenje ime otoka povezuje s velikom količinom šume koja ga prekriva - na latinskom je šuma "silva".

Naseljena od antičkih vremena, Silba je od 827. dio zadarske općine. Otok i danas administrativno pripada Gradu Zadru, no zbog nepostojanja Mjesnog odbora u njemu nema svojih predstavnika. Čini se da danas Silbani radije djeluju kroz udruge.

- Bavimo se zaštitom prirode, obnovom objekata koji su nam važni - kaže Davor Babić, član Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

Sedamdesetak članova uskoro će obilježiti četrdeset godina postojanja udruge. Djeluju vidljivo i na raznim područjima, no problemi nadilaze njihove mogućnosti.

- Zimi je negdje stodvadeset-stotrideset ljudi, autohtonih Silbenjana, ostalo su građevinski radnici koji nisu stalno tu, a u ljeti nas ima jedno sedam tisuća i to je onda malo problem sa nabavom. Danas-sutra će nastati problem sa odvodnjom, sa crnim jamama i tako dalje - govori Babić.

Silbi nedostaje osnovna infrastruktura poput vodovoda, odvodnje i gospodarenja otpadom. Zbog nepostojanja Mjesnog odbora, na to upozoravaju udruge.

- Ja sam se često puta pojavljivao u Gradu Zadru sa nekakvim idejama da se nešto napravi, onda su rekli "Ne možete vi to kao društvo" - žali se Babić.

Prirodna baština njihov je izvorni interes. Otok je imao burnu povijest. Njime se trgovalo do devetnaestog stoljeća, kad su ga Silbani konačno uspjeli otkupiti za 5025 bavarskih talira. U doba procvata, tijekom 17. i 18. stoljeća, Silba je imala oko 1200 stanovnika.

- Društvo je pokrenulo inicijativu da se obnovi crkvica svetog Ivana, koja je isto jedna od zavjetnih crkava kojih postoji sedam na Silbi i sve su zavjetne, sve su od strane naših pomoraca brodovlasnika izgrađene i bile opremljene svojedobno sa inventarom koji je prikupljan odnosno naručivan  od renomiranih mletačkih slikara - ispričao je Eugen Motušić,  predsjednik Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

Ne možemo izostaviti Toretu, zbog romantične priče svojevrsni simbol Silbe, koja je u spomeničkom smislu vrijedna cjelina. Članovi društva dobili su sredstva za projekt obnove, no ostaje još puno posla, i oko ovog kompleksa i ostale baštine. Treba je temeljito dokumentirati, zaštititi i restaurirati, pa ćemo imati još mnogo povoda za posjete ovom čarobnom otoku.