Maturanti za 5: Skromni, pametni, uspješni

Oni su 18-godišnjaci, ovogodišnji maturanti. Osim što su odlikaši, svatko od njih još je po nečemu poseban. Pronašla ih je naša Sunčica Findak, i to u Koprivnici, Zagrebu, Zadru i Vinkovcima. Upoznajte Luciju, Matu, Lauru i Mirka.

Maturantici Luciji Jandrašić 24 sata je premalo za sve obveze. Trening, škola, natjecanje, pripreme. I isplatilo se. Postala je članica najjače hrvatske ženske rukometne ekipe - Podravke iz Koprivnice. Najmlađa je u timu koji je upravo osvojio Kup Hrvatske. No osim što zbraja golove koje postiže, zbraja i odlične ocjene.

Za Matu Bilavera prijatelji i profesori kažu da im nije jasno kako sve stiže. Mate ima sve petice, govori engleski, talijanski i poljski. Kaže u šali - nikad se ne zna gdje će kao kapetan broda završiti. Izradio je i web-aplikaciju za praćenje izostanaka djelatnika škole i znatno im smanjio administraciju.

A ono što je bitno za Lauru Skalu, maturanticu iz Zagreba, o klimi i klimatskim promjenama u školi se ne uči dovoljno. Zato je organizirala i uključila srednjoškolce  u Hrvatskoj u globalni prosvjed za klimu. Veliki trud ulaže, zna da mora učiti za maturu, ali...netko treba i upozoriti na problem. A odrasli su valjda shvatili lekciju.
S Laurom se apsolutno slaže i maturant Mirko Vukoja iz Vinkovaca, državni prvak na natjecanju strukovnih škola. U disciplini - agro izradio je kompletan plan ekološkog uzgoja voća. Ne pada mu napamet otići iz Slavonije, kaže - tu je potreban.
Skromni, pametni, uspješni -  a imaju tek 18 godina. Zanimljivo je i što imaju svoj plan i točno znaju što žele. A ima li Hrvatska plan za svoje mlade?