Huawei odgovorio na Googleovu zabranu

Američki Google čiji je mobilni sustav Android ugrađen u ogroman dio pametnih telefona u svijetu, objavio je u nedjelju da počinje otkazivati suradnju kineskom Huaweiju, koji se nalazi među kompanijama koje Washington ocjenjuje opasnima za nacionalnu sigurnost.

Huawei će tako izgubiti pristup Googleovim aplikacijama i uslugama, poput Gmaila, Google Play Storea i drugih. Ta se informacija tiče novih korisnika, dok će trenutni korisnici Huaweijevih pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje koristiti te aplikacije, kao i skidati nova ažuriranja.

U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošli tjedan američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala kineskog telekomunikacijskog giganta.

Tvrtka se nalazi na popisu sumnjivih kompanija koji je izradilo ministarstvo trgovine, a s kojima se ne može surađivati bez zelenog svjetla američkih vlasti. Google je objavio da se uskladio s tom uredbom i da "razmatra implikacije te odluke".

- Stručnjak Lucijan Carić o Huaweiju: Ovo je eskalacija gospodarsko-tehnološkog rata

Reakcija kineskog giganta

Oglasili su se i iz Huaweija. Iz tvrtke kažu da su dali velik doprinos razvoju i rastu Androida diljem svijeta te blisko surađivali s njegovom platformom otvorenog koda kako bi razvili ekosustave za korisnike i za industriju. U izjavi Huaweija koja je stigla posredstvom regionalnog ureda te kineske tehnološke kompanije u Zagrebu, uz ostalo ističe da je Huawei jedan od ključnih globalnih partnera Androida.

"Huawei će nastaviti pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tabletima, kako onima koji su prodani tako i onima koji su na zalihama. Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo", poručili su iz tvrtke.

Iz tog ureda prenose i izjave iz kompanija Google i Android, pri čemu iz Googlea kažu da se pridržavaju odluke i da razmatraju implikacije. "Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim Huawei uređajima", kazali su iz Googlea.

Iz Androida su pak, povodom pitanja korisnika Huaweija u vezi s njihovim koracima za usklađivanje s nedavnim postupcima američke vlade, odgovorili da se pridržavaju svih američkih vladinih zahtjeva, a da će usluge kao što su Google Play i sigurnosne usluge Google Play Protect i dalje funkcionirati na postojećim Huawei uređajima.

Službeni stav Kine je da podržava tvrtku Huawei u obrani svojih legitimnih prava u skladu sa zakonom.

Navodno će s Huaweijem postupno prestati poslovati i američki proizvođači čipova, Intel, Qualcomm i Broadcom. Radi se o tri najveća svjetska proizvođača čipova, piše The Verge. Njemački proizvođač čipova Infineon objavio je u ponedjeljak da obustavlja isporuku čipova proizvedenih u SAD-u kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Huaweiju, dodajući da taj potez obuhvaća tek manji dio isporuka kineskoj kompaniji. Glasnogovornik njemačke kompanije ujedno je odlučno opovrgnuo izvješća prema kojima je u potpunosti obustavio isporuke čipova kineskoj kompaniji. Većina proizvoda koje Huawei nabavlja od Infineona ne podliježe američkim izvoznim propisima i te će se isporuke nastaviti, naglasio je.

"Korisnici u Hrvatskoj ne moraju brinuti"

Korisnici Huawei mobitela u Hrvatskoj ne moraju brinuti zbog prekida suradnje te kineske kompanije i američkog Googlea, jer će na svojim mobitelima imati sve kao i do sada, ali je pitanje što će biti s novim kupcima, komentirao je za Hinu u ponedjeljak poznavatelj svjetskog mobilnog tržišta Dragan Petric.

Ova situacija je zapravo 'zapetljala' tržište mobilnih telefona u svijetu na neočekivan način, no vjerujemo da korisnici neće puno 'patiti', kao i da to neće 'dotući' jaki Huawei, iako je moguće da utječe na izuzetno snažan trend rasta tog kineskog tehnološkog giganta na globalnoj razini", kaže Petric.

Ocjenjuje da je do takve situacije došlo zbog politike i američko-kineskih zategnutih trgovinskih odnosa, no možda i više zbog globalnog početka prelaska na 5G tehnologiju mobilnih mreža, što će tražiti najveća infrastrukturna ulaganja u povijesti IT industrije, a upravo se Huawei globalno 'nameće' najboljim omjerom cijene i kvalitete za 5G.

- Moguće je da se Amerikancima ne sviđa ni što se Huawei na globalnom tržištu mobitela nametnuo kvalitetnim uređajima, te se očekivalo da će krajem 2019. uz stagnaciju Samsunga i Applea preuzeti lidersku poziciju na tržištu mobitela po broju prodanih uređaja u svijetu, iznosi Petric.

Dražen Tomić, vlasnik portala ICT Business, također dobar poznavatelj kretanja na globalnom ICT tržištu, za Hinu pak kaže kako misli da većini korisnika Huawei mobitela nije neki veliki problem ako od Google ne dobiju update operativnog sustava jer i bez toga uređaj može biti za kvalitetno korištenje.

- Sve je još nejasno, vidjet će se kako će se to dalje razvijati i kako će Huawei na to odgovoriti, a postoji mogućnost i da razvije svoj operativni sustav, kaže Tomić.