S bolnicama žele dogovoriti uporabu kobiljeg mlijeka

Tamara i Zoran Rebić su zbog ljubavi prema konjima i zdravom životu odlučili ostati na bilogorskim obroncima Velikog Trojstva. Tamara je zbog njih i Zorana napustila Varaždin. Zemlju su kupili 2007., osnovali su OPG i oblikovali posjed od zapuštenog vinograda i šikare.

Konje, njih 17 koji borave na imanju, imaju prvenstveno kao ljubimce. S predstavnicima lokalne samouprave i liječnicom iz Varaždina Rebići nastoje istražiti koliko je kobilje mlijeko zdravo kao preventiva upotrebi antibiotika.

- Kako su moja djeca imala problema s bronhitisom, poznato je da je kobilje mlijeko blagotvorno i da djeluje dobro na dišne puteve pa smo krenuli tako i s kobiljim mlijekom. Ta priča se vrlo brzo proširila, pa smo počeli s proizvodnjom mlijeka, a kasnije i kreme koje su dobre za dermatitis i psorijazu- kaže Tamara Rebić, koja iznimno voli konje, pa pazi kako i koliko musti.

Kobile daju vrlo malu količinu mlijeka, od 800 mililitara do litru.

- Mi prakticiramo jednu do dvije mužnje. Uz to je ždrijebe uvijek prisutno. Muze se od dva mjeseca ždrijebetove starosti do osam mjeseci. Koriste ga osobe s multiplom sklerozom, osobe koje imaju problema s alergijom, korisno je i za jačanje imuniteta nakon većih medicinskih zahvata - govori Tamara o kobiljem mlijeku.

Njen suprug Zoran kaže nam da bi u dogovoru s bolnicama i liječnicima koji vjeruju u prirodne pripravke, a ne samo u farmaceutsku industriju, pokušali doprijeti do pacijenata koji bi pristali na konzumaciju kobiljeg mlijeka i praćenje utjecaja konzumacije na njihovo zdravstveno stanje i tretiranje bolesti.

Više u prilogu Zdravke Giacometti: