14. lipnja 1890. - Rođen Ljubo Babić

U pola stoljeća predana djelovanja Ljubo Babić izgradio je iznimno široku i bogatu likovnu kulturu.

Tematski vrlo raznoliko slikarstvo i veliko Babićevo umjetničko i organizacijsko iskustvo napajalo se na obilju izvora s brojnih putovanja i posjeta muzejima i galerijama diljem Europe, pa i Amerike. Neumorni promotor i tumač umjetnosti, dugogodišnji profesor na likovnoj akademiji u Zagrebu i slikar, Ljubo Babić  rođen je 14. lipnja 1890. u Jastrebarskom.

Uz potporu grofa Pejačević, diplomirao je na umjetničkoj akademiji u Münchenu 1913., a 19 godina poslije diplomirao je i povijest umjetnosti u Zagrebu. Iz sabranih spoznaja i šarenila interesa izgradio je svoj eklektični ukus koji je branio svom žestinom i ustrajnošću. Sistematičan i racionalan slikarev duh ostvario se na području likovne teorije i kritike, u kojem leži izvor nezatomljive ilustrativnosti njegovih djela.

U tjeskobnoj atmosferi rata sazrijevalo je Babićevo slikarsko iskustvo svijeta izraženo unutarnjom dramatikom i napetošću. S četvrtim se desetljećem ustalio miran i discipliniran realistički rukopis, no uporno zagovaranje ideje o „našem izrazu“, stvorenom na temelju nacionalne izvornosti, povijesnog iskustva i povratka prirodi, uz Babićev nerealni i ambiciozni zahtjev da hrvatski slikari, poučeni njegovim stajalištima, na primjeren način ovladaju oblicima, postalo je uzrok mnogih nesporazuma i razdora. Otuda pokušaj da na jugu Dalmacije, kao odgajatelj, pruži primjer pravog izraza u slikanju krajolika. U postojanoj zagasitoj paleti zemljastih tonova vraća se krajoliku zavičaja.
Meki medij pastele rabio je za vještu fiksaciju svestranih slikarskih zamisli i zamašnih projekata u opremi knjiga i plakata te uređenju interijera. Ljubo Babić bio je kustos i autor prvog postava Moderne galerije iz 1919., a razvio je plodnu suradnju s redateljem Gavellom u izradi kazališne scenografije koju je modernizirao plastično konstruktivnim elementima.