15. lipnja 1933. - Rođen Sergio Endrigo

Kada su poslije 2. svjetskog rata zbog povijesno-političko-sigurnosnih razloga esuli napuštali Istru, nitko nije mogao pretpostaviti da je među njima i dječak koji će dvadesetak godina poslije postati jedna od najvećih zvijezda talijanske, ali i svjetske autorske glazbe.

Sergio Endrigo rođen je 15. lipnja 1933. godine u Puli u siromašnoj obitelji. Izbjegavši s majkom u Italiju, bavio se različitim poslovima, a manje je poznato da je bio vrlo aktivan u radu filmskog festivala u Veneciji. Godine 1952. prijavio se na natječaj pjevača amatera i završio na drugome mjestu. Ubrzo se potpuno okrenuo pisanju i pjevanju svojih pjesama.

Svjetska je slava Endriga čekala u šezdesetima, kada je redao uspjehe na festivalu u San Remu, stvorivši legendarne pjesme poput Io che amo solo, Elisa, Elisa, Canzona per te i druge. Ipak, jedan dio njegove karijere usko je vezan i uz Hrvatsku.

Čestim nastupima na domaćim festivalima, mnogim diskografskim izdanjima na hrvatskom jeziku i posebno suradnjom s dugogodišnjim prijateljem Arsenom Dedićem, Sergio Endrigo učinio je mnogo i za glazbenu afirmaciju Hrvatske. Njegov posljednji koncert održan je baš u rodnoj Puli 2002. godine. Umro je 2005. u Rimu u 73. godini, a iste godine Arsen je upravo prijatelju Sergiju posvetio svoj veliki hit Amigo.