Dodjelom nagrada završen Festival glumca

Dodjelom nagrada i priznanja u Otoku je završen 26. Festival glumca. U sklopu bogatog programa izvedeno je 17 odabranih predstava.

Svečanost zatvaranja bila je u znaku sjećanja na velikane hrvatskog glumišta, Zvonimira Torjanca i Ivu Gregurevića, čija imena od ove godine nose dvije važne festivalske nagrade.

Nagrada 'Ivo Gregurević' za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu otišla je u ruke dugogodišnjoj suradnici i prijateljici prerano preminulog hrvatskog glumca Perici Martinović.

- Iznimna mi je čast da sam prva koja sam dobila tu veliku nagradu i nosit ću je u svom srcu kao najveće blago, izjavila je Martinović.
U Otoku je završio 26. Festival glumca
Najboljom je proglašena predstava 'Konstalacije' Nicka Payna, odlučili su članovi ocjenjivačkoga suda u sastavu - Ankica Dobrić, Trpimir Jurkić i Branimi Vidić Flika.

Nagradu 'Fabijan Šovagović' dobila je Olga Pakalović za ulogu Olge u predstavi 'Konstelacije' u režiji Aide Bukvić i  produkciji Osječkoga ljeta kulture 2018. i Teatra Exit u Zagrebu te ulogu Sanje u predstavi 'Svaki tvoj rođendan' Mire Gavrana u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta (HNK) u Zagrebu te Ana Vilenica za ulogu Julienne Bušić u predstavu 'Tko je ubio Zvonka Bušića' Tihomira Dujmovića u režiji Roberta Kurbaše i produkciji Umjetničke organizacije Iza zavjese iz Zagreba.

Festival glumca je, kažu, prigoda za odavanje počasti kazališnim veličinama, ali i mjesto gdje se prepoznaju nova glumačka lica. To potvrđuje i nagrada za najbolju mladu glumicu do 28 godina, za ulogu u predstavi 'Staklena menažerija', dodijeljena Matei Marušić, glumici Gradskog kazališta 'Joza Ivakić'.

- Mislim da se za ovu ulogu Lore baš puno toga poklopilo, tako da sam stvarno na toj nagradi više nego zahvalna i sretna, rekla je Marušić.

Nagrada 'Fabijan Šovagović' za najbolju mušku ulogu drugi je put završila u rukama Siniše Popovića, jednoga od prvaka nacionalne kazališne kuće, ove godine za ulogu oca u predstavi 'Susret'.

- To nije jednostavno, to je nešto najteže što je u kazalištu što se može napraviti, da pokazuješ ono što zapravo skrivaš, napomenuo je član Drame zagrebačkoga HNK-a Siniša Popović.

I publika i vodstvo festivala slažu se u ocjeni da su svjedočili kazališnim ostvarenjima vrijednima prepričavanja.

- Bilo je puno dobrih predstava, a pogotovo je jaka bila ženska konkurencija, istaknula je članica žirija Festivala glumca Ankica Dobrić.

- Najvažnije je da festival ima uzlet i rast. Ove godine se to pokazalo do kraja, komentirao je predsjednik festivalskog odbora Joško Ševo.

Na završnoj svečanosti organizatori su iznijeli prijedlog da Festival glumca ubuduće dobije status kazališne smotre s nacionalnim predznakom.